Nasuh tövbe nedir

Nasuh tövbe nedir
Nasûh tevbenin kabulü için olmazsa olmaz husus, samimiyet ve pişmanlıktır. Bu pişmanlık, insanın gücü yettiği ölçüde o hatayı tekrar etmemesi ve yaptığı günahla ilgili kul hakları varsa, bu hakları helâl ettirmek için elinden gelen gayreti göstermesidir.

NASUH TEVBESİ NEDİR?

Muâz bin Cebel -radıyallahu anh-:

“-Anam-babam Sana fedâ olsun yâ Resûlallah! Nasuh tevbesi nedir?” diye sordu.

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle anlattı:

“-Günahkâr kulun yaptıklarına pişman olması, (istiğfar etmek sûretiyle) Rabbinden özür dilemesi ve bir daha o günahlara dönmemesidir.”

Sonra güneş ve ay bu kapıdan batar ve tevbe kapıları arasından en ufak bir aralık dahî kalmayacak şekilde kapatılır. İşte bundan sonra tevbe eden hiçbir kulun tevbesi kabul olunmaz.” (Bkz. Ebû’l-Leys Semerkandî, Tenbihü’l-Gâfilîn, Terc: Hüseyin Okur, Semerkand Yayınları, I, sh: 179-180)

Tahrim Suresi'nde, Ey iman edenler! Samimi bir tövbe ile Rabbinize dönün!, buyurulmaktadır. Bu çağrıya uymak ancak Nasuh tövbe ile mümkün.

Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) nasuh tevbe, kulun İşlediği günahtan pişmanlık duyması, Allah'a tüm benliği ile yönelip, sütün memeye dönmemesi gibi günaha dönmemesidir, buyurur.

Zer b. Hubeyş anlatıyor:

Bir seferinde Übey b. Kab'a:

- Nasuh tevbesi nedir, diye sordum.

- Aynı soruyu ben de Allah Resûlü'ne (sallallahu aleyhi ve sellem) sor­dum.

- Günah işlediğinde pişman olman, günahtan dolayı Allah'tan bağışlanma dilemen sonra bir daha ona dönmemendir, buyurdu.

Peygamberimiz tevbenin ne olduğunu bir temsille şöy­le anlatıyor:

Allah, kulunun tevbe edip kendine yönelmesine ıssız ve teh­likeli bir çölde devesi ile seyahat eden kişinin, devesini kaybettik­ten sonra onu bulduğunda sevindiğinden daha çok sevinir.

Çölde yiyecek ve içeceklerini üzerine koyduğu devesini bir tarafa bırakıp uyuyan bir adam düşünün! Bu adam uyandığında devesinin kaybolduğunu fark edip onu aramaya çıktığı hâlde bu­lamaz. Uzun arama sırasında aç, susuz ve yorgunluktan bitap dü­şer. Yaşamaktan ümidini keserek kendi kendine:

Bari konaklama yere döneyim, orada yatıp bu şekilde ölümü bek­leyeyim, der. Ardından ölmek için başını yastığa koyup uyur. Uyan­dığında devesinin üzerindeki yiyecek ve içecek ile birlikte başucunda görür. O kişi devesini gördüğünde ne kadar sevinir değil mi?

İyi bilin ki Allah kulunun tevbe edip kendisine yönelmesi­ne bu kişinin deve, yiyecek ve içeceğini bulmasından daha çok sevinir.

Nasuh Tevbe'nin çeşitli tarifleri yapılmıştır:

Abdullah b. Abbas; Nasuh tevbe; kalb ile pişmanlık, dil ile jstiğfar, beden ile uzak durmak ve günaha bir daha dönmemeye azmetmektir.

Kelbî: Nasuh tevbe; kalben pişman olmak, dil ile af dilemek ve günahtan uzaklaşıp bir daha dönmemeye karar vermektir.

Ebû Bekir Varak: Nasuh tevbe; yeryüzünün bütün genişliğine rağmen daralması, Tebük savaşından geri kalan üç sahabiyi sıktığı gibi sıkmasıdır.

Ebû Bekir Dakkak: Nasuh tevbesi, zulmedilen kişiye hakkı­nı iade etmek, hasımdan helalik almak ve ihmal edilen ibadetleri yerine getirmektir.

Cüneyd-i Bağdadî ise tevbeyi üç safhaya ayırır.

1 - Yaptığı kötülüğün farkına varıp pişman olmak,

2-   Günaha bir daha dönmemeye kesin karar vermek,

3-   Günahın ortaya çıkardığı zulmün sebep olduğu kötülük­leri ortadan kaldırma gayreti ile kötülüğün ardından bir iyilik yapmak

İslâm âlimleri bu konuda genel olarak şu kuralı koymuşlardır:

Kişi namaz oruç gibi ibadetleri terk etmişse, yaptığı yanlışı an­layıp pişman olduktan sonra, eda edemediği ibadetlerin kazasını yapar. Ahlâkî konulardaki sabırsızlık, kızgınlık gibi hatalar yap­mışsa tevbe ettikten sonra bu hatalarından dolayı kırdığı kişilerin gönlünü alır. Birisini doğrudan üzmüş, zarar vermiş, kırmışsa bir daha böyle yapmamaya karar verdikten sonra o kişileri razı edip helallik alır. Zulüm haksızlık etmişse gücü yettiğince mağdurların haklarını iade edip helallik alır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.