Namazın insan ahlaki üzerindeki etkisi

Namazın insan ahlaki üzerindeki etkisi
İslam dininde yerine getirilen ibadetler arasında yer alan Namaz ibadetinin İnsan ahlaki üzerindeki etkisi birçok kesim tarafından merak edilmektedir. Bizler de bu içerikte namazın insan ahlakı üzerindeki etkisini inceledik.

Namaz bütün semavi dinlerde emir olunmuştur. Namaz imanın esaslarındandır ve İslam’ın beş temel şartından ikincisidir. Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e gelene kadar bütün peygamberler imanın esaslarının değiştirmemiş ve bu esaslara da herhangi bir ekleme yapmadan Allah'ın emirlerini yaymışlardır. İslam dininden önce gelen semavi dinlerde beş vakit namaz emredilmemekle birlikte vakitleri tam olarak belirtilmeden namaz kılmak emredilmiştir.

İslam dininde Namaz Ne Zaman Farz Olmuştur

İslam dininin direği olarak ifade edilen namaz Hz. Peygamberin Mekke'den Medine'ye hicretinden bir buçuk yıl sonra Miraca yükseldiği gecede farz kılınmıştır. Namaz farz kılınmadan önce Hz. Muhammed Allah'ın yarattıklarını düşünerek, Allah'ın yüceliğini tefekkür ederek ibadet etmekteydi. Miraç gecesinde Müslümanlara ilk önce elli vakit namaz farz kılındı, daha sonra Peygamberimiz Allah'ın huzuruna çıktı ve bu sayı azaltılarak beş vakte indirildi. Namaz kul ile Allah arasındaki bir bağdır. İslam dininde namazın önemini başın bedendeki önemi gibidir. Namaz ile bir mümin sürekli olarak Allah'ı anar ve kendini O'nunla iletişim halinde hisseder. Namaz insan nefsini terbiye eder, ruhunu kötülüklerden arındırır, kişilerin ahlaklı bireyler olmasını sağlar.

Hz. Muhammed Dışında Diğer Peygamberlerin Namaz Kılması

Namaz Allah'ın bütün peygamberlerine ve bu peygamberlerin ümmetlerine farz kılınmıştır. Bu semavi dinlerde farz kılınan namazların farklılıkları ise sadece rekat sayılarında ve vakitlerindedir. Namazın İslam dininden önceki dinlerde de farz kılındığı bilhare Kuran-ı Kerim'de de belirtilmiştir. Hatta Ayet'in birinde Hz. İbrahim'in sürekli namaz kıldığı ve kendi neslini de namaza davet ettiği yazmaktadır. Bununla birlikte Hz. Musa, Hz. Şuayp, Hz. İsa, Hz. İshak ve Hz. Yakub'un da namaz kıldıkları Kuran-ı Kerim'de bildirilmektedir. Aynı zamanda İslam dininde farz olan oruç ve zekatta diğer ümmetlere farz kılınmıştır.

Namaz Kılmaya Ne Zaman Başlanmalı

Namaz buluğ çağına giren kadın erkek fark etmez her Müslümana farzdır. Lakin buluğ çağına girmeden önce namaza başlamakta da dini açıdan bir sakınca yoktur. Genç yaşta kılınan namazların sevabı daha başkadır. Bu dönemler arkadaş guruplarında nefse uyup ibadetlerin aksamasında çok etkilidir. Onun için gençlerin kıldığı namazlar çok önemlidir.

11
5
2
5
1
1
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.