Nafile namazları camide mi yoksa evde mi kılmak daha faziletlidir

Nafile namazları camide mi yoksa evde mi kılmak daha faziletlidir
Nafile namazları camide mi yoksa evde mi kılmak daha faziletlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Peygamber (s.a.s.), farz namazların cemaatle kılınmasını tavsiye etmiş ve “Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.” (Buhârî, Ezân, 30; Müslim, Mesâcid, 249-250) buyurmuştur. Diğer bir hadislerinde ise “Eğer müminler yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılmanın sevabını bilselerdi emekleyerek de olsa cemaate katılırlardı” (Buhârî, Ezân, 32) buyurmuştur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), gerek beş vakit farz namazların öncesinde ve sonrasında, gerekse farz namazlardan ayrı olarak sünnet ve nafile namaz kılar; sünnet ve nafile namazların evde kılınmasının daha uygun olacağını belirtirdi. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ey İnsanlar! Evinizde namaz kılınız. Zira farz namaz dışındaki namazların en makbulü, insanın evinde kıldığı namazdır.” (Buhârî, Ezân, 81; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 213) Diğer bir hadislerinde ise Hz. Peygamber (s.a.s.), “Biriniz farz namazını mescidde kıldığı zaman, o namazından evine de bir pay ayırsın. Zira Allah Teala, bu nafile namaz sebebiyle evinde hayır yaratır.” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 210; İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 186) buyurmuş; hatta “Namaz kılmayarak evlerinizi kabirlere çevirmeyin” (Buhârî, Salât, 52) uyarısında bulunmuştur.

Buna göre, farz namazların sünnetleri dâhil tüm nafile namazların camide kılınması mümkün olmakla birlikte, evlerde kılınması daha faziletlidir.

Sünnet ve nafile namazları evde kılmak daha faziletlidir. Resûlullah Efendimiz (asm)'in çoğu kez böyle yaptığı sahih rivayetlerle sabit olmuştur. Nitekim vakit namazını Mescid'de kıldırdıktan sonra çoğu kez Hane-i Saadete gidip sünneti orada kılardı.

«Kişinin farz namaz hâriç kendi evinde namaz kılması aftaldir. İmam içeride ise, sünnet veya nafile namazı caminin kapısına yakın yerde, imam kapıya yakın yerde ise, dış cemaat yerinde, imam dış cemaat yerinde bulunuyorsa, caminin içinde kılmak daha iyidir. Cami içinde de girip çıkanlara engel olmamak için direklerin arkasında durup kılmak daha uygundur. Safların arkasında durup kılmak mekruhtur. Çünkü bu hal, cemaatin kalkıp çıkmasına engel olur. Saf arasında kalkıp kılmak ise daha çok mekruhtur."

"Bütün bu saydıklarımız, imam camide namazda olursa böyledir. Camide imam namazda değilse, herhangi bir yerde durulup nafile kılınabilir. Yeter ki girip çıkanlara engel bir durum olmasın." (Fetâvâ-yi Hindiyye.)

2
1
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.