Müziğin diğer sanatlarla ilişkisi nedir
Soru : Müziğin diğer sanatlarla olan ilişkisini boşluklara yazınız
Müziğin resimle ilişkisi: Müzik insana huzur verir. Huzur insana ilham verir. Resim yapmak için ilham gerekir. Resim yaparken de müzik dinlemek gerekir.
Müziğin mimari ile ilişkisi: Mimarlıkta olduğu gibi müzikte de temek atmak gerekir. Müzikteki gam mimarlıktaki temel gibidir. Mimarlığın ve müziğin malzemeleri de aynıdır. Bir tahtadan nasıl ola ki pencere yapılabiliyorsa ,bir gitarda yapılabilmektedir. Ya da mesela 300 yıl önceki bir yapıt günümüzde hala kullanılmaya elverişliyse,300 yıl önce yapılan bir beste, senfoni günümüzde hala aynı heyecan ve tutkuyla dinlenilmektedir. Veya başka bir ortak yan olarak ikisinin için de para gerekmektedir.
Müziğin edebiyat ile ilişkisi: Edebiyat ile şiir birbiri ile bağlantılı olan bir sanattır. Özellikle de edebiyatın şiir kolu müzik ile oldukça yakından ilgilidir. Bununla birlikte düzyazıdaki sözcüklerin ritmik şekilde sıralanışının da müzik ile ilgisinin bulunduğunu söylemek de mümkündür.
Müziğin opera ile ilişkisi: Müzik insanların duygu, düşüncelerini yansıtan en önemli gereçlerden birisidir. Çeşitli müzik aletleri keşfedilmeden önce insanlar el, ayak kullanarak müzik oluşturmaya çalışmışlardır. Opera ise bir çeşit müzik eseri olarak hem de tiyatro olarak değerlendirilebilir. Bir orkestra bulunur ve bu orkestra müzik ve dansın birlikte yer aldığı bir eser ortaya koyar. Müzik ve opera bu bağlamda birbiriyle ilişkilidir.
Müziğin bale ve dans ile ilişkisi: Müzik notaların bir araya gelerek anlamlı bir ezginin ortaya çıkmasıdır. Müzik sanat dallarının birçoğuyla bağ kurabilir. Bu sanat dallarından en yakın bağı ise dansla kurar.
Dans müziğin ritmine paralel olarak bedenin estetik biçimde hareket etmesi olarak adlandırılır. Bu durumda müzikle dans ayrılamaz bir bütün haline gelir. Kişi ezgiler eşliğinde ritme uyarak hareketlerine yön verir. Müzik eşliğinde ve müziğin kontrolünde edilen dans eşsiz bir görsellik yaratır. Dans müzikle anlamlandırıldığı takdirde güzelleşir.
Müziğin tiyatro ve sinema ile ilişkisi: Müzik, tiyatro ve sinema kelimeleri sanatla ilgili kelimelerdir. Bu kelimelerden bir tanesi eksik olursa diğeri düzgün olmaz. Çünkü bu kelimeler birbirleri ile ilişki içinde çalışmaktadır.
Örneğin; Bir tiyatro salonunda yapılan bir rol için müzik gerekebilir. Müzik olmadan olmaz, olursa da insanlar izlediklerinden zevk almazlar. Bu üç kelime bu yüzden çok önemlidir. Biri olmadan diğeri olmaz yani. Nasıl bir çorbanın tuzu eksik olunca tadı olmuyorsa bu kelimelerde öyledir.
Müzik, birçok sanat dalıyla doğrudan ilgilidir. Müzik, ritmik olarak birçok sanatın gelişmesinde etkili olmaktadır. Sanatta ritim oldukça önemlidir. Ayrıca sosyal bilimler ya da fen bilimlerinde ritim insan beyninin daha düzenli ve sistematik olarak çalışmasını sağlar.
Müzik, bir araç olarak algılandığından özellikle edebiyat gibi derin ve geniş bir sanat alanının gelişmesinde çok etkili olmaktadır. Edebiyat ve müzik arasında mistik bir bağ bulunmaktadır. Müziğin gerçekleşmesi için edebi bir bilgiye ihtiyaç vardır. Edebiyatın gerçekleşmesi için de müziğe ihtiyaç vardır.
Müzik, sanat açısından bir araç olarak sanatın insanlara ulaşmasında özellikle edebiyat alanında bir fon olması nedeniyle çok önemlidir. Edebiyatta şiir alanının gelişmesinde ve insanlara ulaşmasında bir yol olarak kullanılmaktadır.
Resim ile müzik arasında da bir bağ bulunmaktadır. Bu bağ ritmik desenler ve birbirini tamamlayan figürlerin meydana çıkmasında etkili olmaktadır. Böylece müzik tamamlayıcı bir etki oluşturmaktadır. Müzik insanın içine işler. Bu nedenle müzikle insan arasında bir bağ bulunur. Hayatın akışında bulunan ritmik akış, müzikle açığa çıkar. Bu da sanatın estetik kaygılarla icra edilmesinde etkili olur.
Estetik kaygılar, sanat dallarının hemen hepsinde vardır. Bu da müzikle daha uyum halinde olduğu için müziği ayrı bir yere koyarak bütün sanat dallarında etkili kılmaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.