Müslümanların kimya alanında yaptıkları öncü çalışmalar

Müslümanların kimya alanında yaptıkları öncü çalışmalar
Müslümanların kimya alanında yaptıkları öncü çalışmalar hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Bilim, herkes içindir. Çalışmayı ve araştırmayı seven ve bilim dünyasında herhangi bir alana ilgi duyan her insan "bilim insanı" olabilir. Müslüman insanlar arasında da bilime ilgi duymuş birçok insan yaşamıştır. Bu insanlardan bazıları da kimya bilimine ilgi duymuştur.

  • Müslüman bilim insanları, nitrik asit, sülfirik asit, potasyum nitrat, alok ve bir çok kimyasal madde keşfetmişlerdir.
  • Soda ile cam imalatı, renkli cam üretimi, bakırdan tunç eldesi, lehim, yapıştırma macunu gibi bir çok kimyasal madde üretmişlerdir.
  • Cabir b. Hayyan aynı zamanda sitrik asit, asetik asit, tartarik asit ve arsenik tozunun mucididir.
  • Aziz Sancar (d.1946) kimya alanında yaptığı çalışmalarla Nobel ödülü almıştır.

Şimdi kimya bilimine ilgi duymuş ve bu alanda çalışmalar yapmış Müslüman bilim insanlarına 3 kişiyi örnek olarak anlatacağım.

Cabir Bin Hayyan : Bugünden 1200 yıl kadar önce bir zamanda Harran Üniversitesinde rektörlük yapmıştır. Cabir Bin Hayyan, maddenin en küçük parçası olan atomda yoğun bir enerji olduğunu söylemiştir. Aynı zamanda Yunan filozofların aksine atomun da parçalanabileceğini ileri sürer. Hatta parçalanması hakkında şöyle bir ifadesi vardır : "Parçalanınca da öylesine bir güç meydana gelir ki, Bağdat’ın altını üstüne getirebilir. Bu Allah’ın kudret nişanıdır.” Atomun enerjisi hakkında çalışmalar yapmıştır.

Muhammed Bin Zekeriya : Daha çok bilinen ismi ile El - Razi 864 ve 925 yılları arasında yaşamıştır. Ona göre bir düşünürün kimya bilmiyor olması imkansızdır. Hücreler ile ve hastalıkların tedavisi ile ilgilenmiştir. Aynı zamanda ruh ve sinir hastalıkları ile bilimsel anlamda ilgilenen ilk insan olmuştur.

Aziz Sancar, (d. 8 Eylül 1946, Savur) Türk akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanı.

1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri'nde Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill Sarah Graham Kenan Biyokimya ve Biyofizik Programı’nda görevli Prof. Sancar, son 20 yıldır DNA onarımının pek çok parçasının tanımlanmasında kullanılan biyokimyasal yaklaşımlara yaptığı öncülükle tanınıyor. Mehmet Özdoğan ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Amerikalı Türk olarak tanınır. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Aziz Sancar’ın geliştirip ismini koyduğu “maxicell” tekniği ile buluşunu yapıp ismini koyduğu “excinuclease/excision nuclease” enzimi terimleri Oxford Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü'ne girmiştir.

623
704
573
44
42
38
53
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.