Millî Mücadele’de yararlılık gösteren çocuklar

Millî Mücadele’de yararlılık gösteren çocuklar
Millî Mücadele’de yararlılık gösteren çocuklar ile ilgili yaptığınız araştırmadanelde ettiğiniz bilgileri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslarla savaşan askerlerimiz cephanesiz kalınca, Van’da yaşları 12-17 arasında, sekseni öğrenci 120 çocuk, yüklendikleri cephaneleri cepheye götürürken yolda kar fırtınasına yakalanmışlar, 82 vatan evladı çığ altında kalarak şehit olmuşlardır.

Milli Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlarımız sadece bunlar değildir. Aşağıda değindiğimiz ve daha onlarca çocuk kahramanımız gösterdikleri fedakarlıklar ile şanlı zaferimize katkıda bulunmuşlardır.

Fındıklıoğlu İbrahim; Fransız işgali sonrasında şehir genelinde çatışmalar başladığında mahalledeki çetelerin başına çavuş olarak seçilen babasının emrinde çatışmalara katılır. Fransız topçularının yoğun top bombardımanında bir şarapnel parçasıyla başından yaralanır. Çatışmalar yoğunlaştığında kadın ve çocuklar Dereli köyüne doğru çekilirken onu da beraberlerinde götürürler. Kan kaybından yolda vefat eder. Cenazesi yol kenarına defnedilir. 19 yaşında vefat ettiği biliniyor.

Etlioğlu Ahmet Duran: Atikliği ile en tehlikeli görevlerde yer almış, düşmana büyük zararlar vermiştir. Genç ve atik olması dolayısıyla en tehlikeli görevlerde kendini en öne attı. Savaşın ilk günlerinde düşmanın attığı kurşun ile topuğundan vuruldu. Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı. Savaş yıllarının ardından Ankara'ya çağrılarak madalyası bizzat Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından göğsüne takıldı. 1946'da vefat etti.

Çuhadar Ali: Ermeniler tarafından öldürülen iki Türk’ün intikamını almak için çetecilerin peşine düşmüş, yakaladığı üç Ermeni’den ikisini öldürüp birini yaralamıştır. Şehrin düşman işgaline uğraması ve Sütçü İmam Olayı'nın akabinde 2 Türk'ün Ermeniler tarafından öldürülmesi üzerine onların intikamını almak için yola çıkıp, Mercimektepe civarında yakaladığı 3 Ermeni çeteden ikisini öldürüp birini yaraladı. Henüz 17 yaşında şehit oldu.

Kısakürekzade Şahap: Maraş’ta Fransız komutanın Türk bayrağını kaleden indirmesi üzerine babasının yazdığı beyannameyi tüm şehre ulaşmasını sağlamıştır.

Bombacı Ahmet: Kaledeki askerlere erzak, mühimmat ve haber taşıyarak, ayrıca el yapımı bombalar ile Ermeni sığınaklarına büyük zararlar vererek mücadelemize katkı sağlamıştır. Harbin en şiddetli zamanlarında kaledeki mücahitlere mühimmat ve erzak taşımak cesaretini gösterir. Ayrıca Ermeni sığınaklarının el yapımı bombalarla tahrip edilmesinde üstün gayretleri olmuştur. 17 yaşında vefat ettiği biliniyor.

Şekerci Ökkeş: Fransızların Maraş’ı işgalinde, yaşına bakmadan, annesinin yalvarmalarına aldırmadan cepheye koşmuş ve şehit olmuştur. Fransızların gelişiyle Ermenilerin tehditlerini artırdığını gözleriyle gördü ve yaşadı. Savaşın sonuna kadar muharebelere en önde iştirak eden Ökkeş, şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun ardından oluşturulan Akıncı Müfrezelerine gönüllü olarak katıldı. Antep savunmasına ve Şam savaşlarına da katıldı. 17 Aralık 1980'de 16 yaşında vefat etti.

Sait Yalçın: Katıldığı birlik ile birlikte Antep’ten gelen düşman yardım birliklerinin Maraş’a ulaşmasını engellemiş, Antep savunmasında da büyük katkıları olmuştur.

636
98
265
56
2
192
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum