Millî Mücadele’de gösterdiği kahramanlıklarla anılan insanlar
Sütçü İmam
1871 yılında Kahramanmaraş ilimizde doğmuştur. Sütçülük yaparak geçimini sağlayan Sütçü İmam, bir gün Fransız-Ermeni devriyesi mensubu bir askerden artık yaşadıkları yerin Türklere ait olmadığını, Fransızların olduğunu söyler. Bunları söyledikten sonra etrafta insanların giyimine kuşamına karışmaya başlamışlar, taşkınlık çıkarmışlardır. Bunu gören Sütçü İmam, yanındaki silahı ateşleyerek bir Fransız askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır. Yani Sütçü İmam, aslında Kahramanmaraş'ta düşmana sıkılan ilk kurşunun sahibidir. Bu sayede Kahramanmaraş'ta Kurtuluş Mücadelesi başlamış olmuştur. 31 Ekim 1919 yılında Kahramanmaraş'ın düşmandan temizlenmesi sonucunda ödül olarak Sütçü İmam'a ödül olarak belediyede odacılık işi verilmiştir. Kaledeki topun idaresi de Sütçü İmam'a aitti. Kaledeki topun erken ateş alması nedeniyle Sütçü İmam, yanarak can vermiştir.
Yörük Ali Efe
1895 yılında Aydın ilimizde dünyaya gelmiştir. Milli Mücadelede kahramanlıklar göstermiştir. Yaptığı kahramanlık, tam da düşman karakoluna arkadaşları ile baskın yapmasıdır. O dönem düşman Ege'de Aydın, İzmir ve Nazilli'yi işgal altına almıştır. Yörük Ali Efe ve arkadaşları İzmir'e çok yakın olan bu düşman karakolunu yok etmişlerdir. Buradan önemli miktarda silah ve cephane ele geçirmişler ve baskın kendini Batıda yapılan ilk bilinçli baskın olarak tanıtmıştır. Düşman bu baskın sonrası Nazilli'den çıkarak Aydın'a doğru uzaklaşmıştır. Yörük Ali Efe, tekrar işgal edilen Aydın'ı bir kez daha kurtarmıştır çünkü artık yerli sivil güçlerin Batı kısmının başındaki adam olarak göreve gelmiş idi. 1951 senesinde ise vefat etmiştir.
Tayyar Rahmiye
Osmaniye doğumlu Tayyar Rahmiye, Milli Mücadele dönemine adını yazdıran kadın kahramanlardan biridir. Osmaniye işgale uğradığı zaman milli güçler içerisine katıldı ve kendini burada eğitti. Bu eğitim sonunda 1920 yılında Fransızlarla muharebeye kendi müfrezesi dahilinde katıldı. Yaşadığı yer olan Osmaniye yakınlarında düşmanların kullanma ihtimalinin çok yüksek olduğu bir demir yolu tünelini patlatmıştır ve cephanelerini sekteye uğratmıştır. Milli güçlerdeki asıl görevi kundakçılık yapmak olan Tayyar Rahmiye, düşman cephesinde naaşı bulunan şehit askerlerimizi sırtında taşıyarak kendi cephemize getirmesi sebebiyle "uçan" anlamına gelen Tayyar ismini almıştır.
Gördesli Makbule
Manisa Gördes doğumlu Gördesli Makbule, 1902 yılında dünyaya gelmiştir. Küçük yaştan beri toplumsal cinsiyet rollerinden uzak bir şekilde at binmeyi ve silah kullanmayı öğrenen Makbule, evlendikten sonra eşi ile birlikte akıncılık yapmıştır. Kendisi Milli Mücadele döneminde Batı cephesinde Kuvayi Milliyeye katılarak Yunan ordusuna zarar verenler arasındadır. Çünkü çete savaşlarına katılmış ve onları bozguna uğratmaya katkı sağlamıştır. Akhisar Sungurlu taraflarında Yunan askerinin başından vurması sonucunda henüz 21 yaşındayken şehit düşmüş bir kadındır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.