Mevlid Kandili nedir

Mevlid Kandili nedir
Peygamber efendimizin doğumu olan Mevlid kandilini ibadet yaparak, dualar ederek ve arkadaşlarınıza en güzel Mevlid kandili mesajlarını atarak kutlayabilirsiniz. İşte, en anlamlı, bol dualı Mevlid kandili sözleri;

Mevlid kandili ne zaman

Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının 11. günü idrak edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 2020 Mevlid Kandili Gecesi, 28 Ekim Çarşamba günü idrak edilecek.

Sözlükte “doğulan yer ve zaman” anlamına gelen mevlid (çoğ. mevâlid) kelimesi, İslâmî literatürde “Hz. Peygamber’in doğum günü, bu günün yıldönümü münasebetiyle yapılan kutlamalar ve bu konuda kaleme alınan eserler” karşılığında kullanılmıştır.

Mevlid Kandili nedir 

Mevlid, sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelir. Mevsim kelimesi de Arap ülkelerinde hem mevlidi hem diğer bayram kutlamalarını ifade eden geniş bir mâna taşır. Mevlit Kandili, iki cihan güneşi alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) dünyaya gelişinin yıl dönümüdür.

Resûl-i Ekrem, Habeşistan’ın Yemen valisi Ebrehe’nin Kâbe’yi yıkmak üzere Mekke’ye saldırdığı ve Fil Vak‘ası denilen olayın meydana geldiği yıl doğmuştur. Araplar’da “nesî” geleneğini göz önüne alanlara göre bu tarih milâdî 569, diğerlerine göre ise 570 veya 571’dir. Yine genellikle kabul edildiğine göre Rebîülevvel ayının 12’sinde ve gündüz dünyaya gelmiştir. O yıl ilkbahar mevsimine rastlayan bu ayın iki, sekiz, on veya on yedinci gününde doğduğuna dair rivayetlerle sabaha karşı dünyaya geldiğine dair rivayetler de vardır. Doğumun pazartesi günü olduğu ise daha sahih rivayetlere dayanmaktadır. Ayrıca doğum gününün milâdî takvime göre 20 Nisan’a denk geldiği söylendiği gibi bunun doğru olmadığını ileri sürenler de bulunmaktadır.

Mevlid kandilinde neler yapılması gerekir

1- Başta Kur’an-ı kerim okunmalı ve okuyanlar dinlenmelidir!
2- Peygamber efendimize bol, bol salâvat getirilmelidir.
3- Kaza veya nafile namazlar kılınmalıdır. Mümkün olursa tesbih namazı kılınmalıdır.
4- Tefekkürün sevabı bol olduğu için tefekkürde bulunmalıdır Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5- Bol, bol zikirler yapılmalıdır ve günahlar için samimiyetle istiğfar çekilmelidir.
6- Mü’minler ile helalleşip, onların rızalarını alması gerekir.
7- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmelidir.
8- Kişi kendine ve diğer Mümin kardeşlerine sevdiklerinin isimlerini zikrederek dualar etmelidir.
9- Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmelidir.
10- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmelidir.

Kaynak:Eğitim Sistem

3
1
0
0
0
2
29
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.