Meslek Liselilerin katsayı ile imtihanı
YÖK’ün 29 Ocak 2009’da kararlaştırdığı yeni üniversiteye giriş sistemiyle ilgili kararlar uyarınca katsayı adaletsizliği önümüzdeki sınavda kalkıyor. Aralık ayında yeni sisteme göre çıkacak olan sınav kitapçığında yeni puanlama sistemi açıklanacak ve farklı katsayı uygulamalarına son verilecek.
Üniversite adayları ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının belirli bir katsayı ile çarpılmak suretiyle elde edilen puanı alacaklar. Fakat bu katsayı artık her aday için eşit olacak. Böylece hiçbir aday dezavantajlı duruma düşmeyecek ve üniversite adayları hangi lise ya da hangi alan mezunu olursa olsun istediği her programı herhangi bir puan kaybına uğramadan tercih edebilecektir. Buna göre adayın lise meslek lisesi olsa da genel lise mezunlarının tercih edebildikleri bir tıp, bir hukuk veya mühendislik bölmelerini puan kırılmadan rahatlıkla tercih edebilecekler. Ayni biçimde genel lise mezunu olan adaylar, alan içi, alan dışı uygulama olmaksızın her puan türündeki yüksek öğretim programlarını puan kırılmaksızın tercih edebilecekler.
1999 öncesi katsayı
1999–2000 Eğitim-Öğretim yılı öncesinde yükseköğretime okumak isteyen öğrenciler, ÖSYM tarafından iki basamaklı olarak uygulanan “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı”ndan (ÖSYS) aldıkları puana göre; bitirdikleri programın devamı niteliğinde olsun veya olmasın, istedikleri bir yüksek öğretim programına yerleştirilmekteydi.
1999 Sonrası Katsayı
1999 yılından itibaren üniversiteye öğrenci yerleştirme sisteminde tek aşamalı sınava geçilmiş ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) uygulaması getirilmiştir. Bu uygulamada öğrencinin diploma notu, okulun not ortalaması, öğrencinin ÖSS puanı ile okulun ÖSS puan ortalaması birlikte değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, adayların AOBP’ları, kendi alanlarında bir yüksek öğretim programına yerleştirilirken 0,5; alanı dışında bir yükseköğretim programına yerleştirirken 0,2 ile çarpılarak ek puan verilmeye başlanmıştır.
2003 Yılından Sonra Puan Fark Arttı
2003 yılında bu katsayılar sırasıyla 0,8 ve 0,3 haline getirilmiş ve böylece fark arttırılmıştı. Bu durum, dört yıllık lisans bölümlerinin neredeyse tamamı (mesleki teknik eğitim öğretmenlikler hariç) meslek lisesi mezunları için alan dışı kabul edildiğinden, onların üniversiteye girişte mağduriyetine yol açmıştır. Konu pek çok defa yargıya intikal ettirilmiş, katsayı uygulamasının iptali için davalar açılmıştı.
İki Aşamalı Sınav, Katsayı Değişikliğinin Temel Noktasıdır.
YÖK, 21 Temmuz 2009 tarihinde farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasına karar vermiştir. Ayrıca yeni bir üniversiteye giriş sistemi de bu çerçevede oluşturulmuştur. Karara karşı dava açmıştır. Dava sonucu, YÖK kararının katsayıya ilişkin maddelerinin yürütmesi durdurulmuştur. YÖK karara itiraz etmiş olsa da, karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda onaylanmıştır. Bunun üzerine, YÖK, yeni katsayıları alan içi 0,15; alan dışı 0,13 olarak belirlemiştir.
Yeni Uygulama İle Ortalama 15 Puanlık Fark Kapandı
Yapılan değişiklikle birlikte artık her öğrencinin AOBPsi 0,12 ile çarpılacak. Böylece adaylar hangi alanda ve hangi okulda olursa olsun istediği bölümü herhangi bir puan kaybına uğramadan tercih edebilecekler. Örneğin, bir sayısalcı puan kaybı yaşamadan hukuk ve Rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi programları yazabilecek, bir eşit ağırlıkçı tıp, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon gibi programları herhangi bir puan kaybına uğramadan tercih edebilecek ve yine bir sözelci mühendislik ve hukuk programlarını hiçbir puan kaybına uğramadan tercihlerinde yer verebilecekler. Bunun uyanında meslek lisesindeki bir öğrenciyle genel lisedeki sayısalcı bir öğrenci artık bir hukuk fakültesini veya bir tıp fakültesini tercih ederken yaklaşık 500*0.3=15 puanlık bir kayıp yaşamayacaklar.
Rekabet Artacak
Yeni uygulamayla birlikte öğrenciler arasındaki rekabet artacaktır. Bu durumda da YGS ve LYS’lerin önemi iyice artacaktır. YGS puanı yüksek olanlar daha avantajlı olacaktır. Bu anlamda özellikle alanı eşit ağırlık olan öğrenciler için Fen Bilimleri Testi, sözelciler için de Temel Matematik Testi önem kazanacak.
Meslek Liseliler İçin Ek Katsayı Uygulaması Devam Ediyor.
Yeni uygulamada meslek ve öğretmen lisesi adaylar tercihlerinde kendi okullarının davamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarına yer verdiklerinde başarı puanları 0. 12’ye ek olarak 0.06 ek puanıyla çarpılıp ilgili puan eklenecek. Bu durum adaylara maksimum olarak 500*0.06= 30 puanlık fark getirecek demektir. Örneğin, öğretmen lisesi bir aday tercihlerinde eğitim fakültelerine yer verdiklerinde orta öğretim başarı puanı 0.12’nin yanında 0.06 ek puanla çarpılacak tır. Bu da ortalama adaylara 20-30 fazladan puan girdisi sağlayacaktır.
Katsayı Farkının Kaldırılması Genel Lise Mezunları İçin De Avantaj
Genel lise öğrencileri de seçtiği ya da seçmek zorunda kaldığı alana mahkûm olamayacaklar. Katsayı farkının kalkması ile birlikte alan içi ve alan dışı uygulaması da otomatikman kalkmış olacak ve böylece adaylar hangi alanda olursa olsun istediği bölümü herhangi bir puan kaybına uğramadan tercih edebileceklerdir.
Meslek Liselerinin Kalitesi Artacak
Katsayı uygulamasının Türkiye'nin geleceğine yönelik olumlu bir adım olmuştur. Bu da iş dünyansın bulmakta zorluk çektiği kaliteli ara elmanın ihtiyacının karşılanması demektir. Demokratik ülkelerde olması gereken eşit şartlarda yarışabilmenin gerekliliğidir. Her adayın eşit şartlarda üniversiteye girebildiği durumlarda belirleyici olan ise öğrencinin ders çalışması, tekrar yapması, sınav konularını özümsemesi olacaktır. Bu bağlamda öğrencilere düşen stratejik olarak sınavlara hazırlık düşmektedir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.