Mescid-i Nebi’nin toplumsal işlevleri
Mekke’den Medine’ye gerçekleştirilen Hicret hareketinden sonra Yesrib isimli kentin, Medine şehri olarak İslam’la tanışması ve Müslüman bir şehir olması sağlanmıştı. Bu bir yıllık bir tebliğ hareketinin sonucunda Evs ve Hazrec kabilelerinin barışıp İslam’ı kabul etmesiyle sağlanmıştı.
Müslümanlar hicret ettiklerinde kalacak yer aradılar. Muhacir olarak onları karşılayan Ensar’ın evlerinde, misafirhanelerinde konakladılar. Hicret gerçekleşip sona erince hemen bir mescit yaptılar. Bu mescitte peygamberin evi de bulunmaktaydı.
Mescid-i Nebi olarak tarihe geçen bu mekanda siyasi, idari, iktisadi, sosyal ve kültürel birçok olay gerçekleşmiştir.
Mescid-i Nebi;
- İnsanların İslam’ı kabul ettikleri yerdir.
- Namazların peygamber imamlığında kılındığı yerdir.
- Peygamberin kararlar aldığı ve tebliğ ettiği yerdir.
- Müslümanlar arasında paylaşama, dayanışma, yardımlaşma gibi olguların yaşatıldığı yerdir.
- Birçok devlet ve milletle anlaşmaların yapıldığı yerdir.
- Müslümanların sosyal hayatlarının idame ettirildiği ana merkezdir.
- Birlik ve beraberliğin, ortak değerlerin ve İslam’ın Medine’deki remzidir.
Peygamber (a.s.) Mescid-i Nebi’nin içinde iki hücreli bir evde ikamet etmektedir. Evinden çıkıp görüşmeler yapmakta, namaz kıldırmakta, seferler düzenlenmekte ve seferlere katılmaktadır. Mescid-i Nebi’de 13 yıl boyunca vahiy gelmeye devam etmiştir. Medine bir İslam beldesi olmasını buradan hareketle sağlamıştır. Mescid-i Nebi, Medine’de İslam’ın merkezidir. Peygamberler vefat ettikleri yere gömülür. Peygamber Efendimiz (a.s.) da Mescid-i Nebi’de kendi evinde vefat etmiş ve oraya defnedilmiştir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.