Mekatronik bölümü nedir, mezunu ne iş yapar
Mekatronik, mekanik ve elektronik kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez 1969 yılında Japon Yasukawa Elektrik Şirketi'nden bir mühendis makine ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi anlamında "mekatronik" kelimesini kullanmıştır. Mekatronik kelimesi aynı zamanda Avrupa Kıtası'nda da yıllardır kullanılmaktadır.
Mekatronik teknikeri; teknolojik alanda bulunan her türlü elektronik, mekanik ve elektrikli cihazların üretilmesinden bakım ve onarımlarının yapılmasına ve işletilmesine kadar tüm detayları ile ilgilenen kişidir. Mekatronik mühendisi gözetiminde çalışmalar yürütür.
Mekanik ve elektronik bileşenlerden oluşan, verileri algılayıcıları (sensörler yardımıyla çevre ortamdan algılayan, toplamış olduğu bu verileri kontrol donanımları (mikroişlemciler v.s.) ve hafızasındaki yazılımlar marifetiyle yorumlayan ve gerekli kararları alabilen, tahrik elemanları (aktüatörler) ile de gerekli tepkileri veren tüm makineler, cihazlar ve sistemler birer mekatronik sistemlerdir.
Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar yönünde hareket edebilen otomatik makineler (yani mekatronik sistemler) savunma sanayiinde, güvenlik sistemlerinde, makine sanayinde, endüstriyel otomasyon sistemlerinde,tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte ve birçok alanda kullanılmakta ve her geçen gün kullanım alanı artmaktadır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan CNC makineler, gece görüş sistemleri, mayın tarama robotları, otomatik stoklama sistemleri, fotoğraf makineleri, videolar, bankamatikler gibi sistemler ve ürünler birer mekatronik sistemlerdir.
Mekatronik Mühendisliği 2023 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Mekatroniğin ilgi alanları nedir
- Modelleme ve dizayn
- Sistem entegrasyonu
- Tahrik elemanları ve sensörler
- Akıllı kontrol
- Robotik
- Üretim
- Hareket kontrol
- Titreşim ve gürültü kontrol
- Mikro cihaz ve optoelektronik sistemler
- Otomotiv sistemleri ve diğer uygulamalar
- Programlama
- Otomatlar
- Fabrika otomasyonları
Mezunlar;
- Haberleşme ve Komünikasyon,
- Robotik,
- Otomotiv,
- Üretim Endüstrisi,
- Yazılım,
- Otomasyon,
- Kalite Kontrol,
- Havacılık,
- Elektrik Elektronik ve Enerji,
- Gıda,
- Sağlık,
başta olmak üzere birçok sektörde kendilerine iş bulabilirler.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.