Medreselerin İslam medeniyetine katkıları nelerdir
İslam dünyasında düzenli ve profesyonel eğitim medreseler ile başlamıştır. Medreselerin tarihi oldukça eskidir. Medreselerden önce ise eğitim camilerde, dönemlerinde alim sayılan kişilerin evlerinde, mescitlerde ve kitap satılan dükkanlarda yapılmaktaydı. Bu eğitim kişilerin isteği ile yürütülmekteydi.
Zaman ilerledikçe ve dünyanın eğitim düzeyi arttıkça İslam dünyası da eğitimin önemli olduğunu düşünmeye başladı. Cami ve mescitlere eğitim için gelen insan sayısı arttı ve bu toplanma yerleri insanlar için yeterli gelmemeye başladı. Bunun üzerine medreseler kuruldu, eğitim daha düzenli bir hal aldı.
Medreseler ile birlikte Türklerin İslamiyetten önceki gelenek ve görenekleri yerini İslamiyet düşüncelerine bıraktı. Bu kurumlarda İslam dininin temelleri ile birlikte finans, tartışmalı ilimler gibi dersler de öğretilmeye başlandı. Ancak en temel eğitim Cumhuriyet ile birlikte medreselerin kapatılmasına kadar İslami bilimler eğitimi olmuştur.
İslam kültüründe ilk medrese Büyük Selçuklu Devletinin Alparslan önderliğinde olduğu dönemde vezirlik yapan Nizamülmülk tarafından açılan "Nizamiye Medreseleri" olmuştur. Gazneliler ve Samanoğulları tarafından geliştirilmiş olan medreselerde zamanla pozitif bilimlere ait dersler de işlenmiştir.
Medreselerin tarihi incelenirse anlaşılır ki; İslam medeniyetine katkısı oldukça büyüktür. Devletlerin her alanda gelişmesinde en etkili faktörlerden bir tanesi olmuştur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.