Medeniyetlerin ortaya çıkmasında coğrafyanın etkileri
Medeniyetlerin ortaya çıkışında coğrafya etkili bir unsurdur. Çünkü geçmiş medeniyetler besine rahat ulaşabildikleri, sulak, tarım yapmaya uygun, aşırı sıcaklık değişimlerinin olmadığı toprakları kendilerine mesken edinmişlerdir.
Medeniyetler, insanların temel, zaruri ve keyfi ihtiyaçlarından yola çıkarak sosyal bir şekilde toplumsal bir hayat sürmesiyle meydana gelir. Bunun için coğrafik şartların da oluşması gerekir. İklim özellikleri, bitki örtüsü ve yeryüzü şekilleri de medeniyet oluşmasında, yayılmasında ve kalıcı olmasında etkilidir.
Medeniyetlerin ortaya çıkmasında insanların yaşayabileceği coğrafyalarda gelişmeler yaşanması önemlidir. Bu nedenle insanların en çok ihtiyaç duyduğu şeye yakın olması medeniyetin oluşmasında etkilidir. Su medeniyettir, sözü de buradan gelmektedir. Çünkü su, insanlık için hayat kaynağıdır. Hatta bütün canlılar için hayat kaynağıdır. Başlıca içeceğimiz olarak her ihtiyacımızı karşıladığımız bir madde olarak medeniyetin oluşmasında etki etmiştir. Bu nedenle su kaynaklarına yakın olan toplumlar medeniyet oluşturmakta güçlük çekmemiştir.
- Medeniyetler ortaya çıkmasında coğrafyanın etkisi büyüktür.
- Medeniyetler insanların ihtiyaçlarını kolayca karşılayabileceği coğrafyalar üzerinde kurulmuştur.
- Yeryüzü şekilleri, verimli topraklar, su kaynaklarına yakınlık, ticari yollar üzerinde olma, iklim özellikleri vb.
- Coğrafya insanların ekonomik ( geçim kaynakları) ve askeri yaşamlarını da direk etkilemiştir.
- Örneğin Nil Nehri’nin etrafında oluşan verimli topraklar bir çok medeniyete beşiklik etmiştir. Yine bu bölgenin etrafının çöl oluşu düşman saldırılarına karşı koruma sağlamıştır.
- Anadolu’nun verimli toprakları bu bölgede birçok medeniyetin kurulmasını sağlamıştır.
- Coğrafya medeniyetlerin ortaya çıkmasında büyük etkisi olmuştur.
Yaşadığınız bölgeye en yakın tarih öncesi döneme ait yerleşim yerleri
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.