MEB'in İngilizce Düzenlemesi Başlamadan Bitiyor
Yaklaşık 16 bin öğretmen açığını gören bakanlık, topu özel okullara attı. Onların müfredatı İngilizce eğitim çerçevesinde değiştirilecek. Devlet okulları ise altyapı hazırlanıncaya kadar bekleyecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kangren haline gelen yabancı dil eğitimini çözmek için harekete geçti. Bakanlık ilk olarak 5. sınıfı ağırlıklı dil eğitimine ayırmayı planlıyor. Bu kapsamda haftalık 35 ders saatinin 22’si yabancı dile ayrılacak. Ancak ilkokul 2’den itibaren zorunlu hale gelen İngilizce bıranşında halen 16 bin civarında öğretmen açığı var. Yeni sisteme geçilmesi, öğretmen açığını daha çok artıracak. Süleyman Şah Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Öğretim Görevlisi Feyyaz Polat, bu açık kapatılmadan ve dil öğretme yöntemi değiştirilmeden uygulamanın sonuç vermeyeceğini söyledi.
Bakanlığın çalışması önce özel okullarda uygulanacak; başarılı olursa devlet okullarında da hayata geçecek. İngilizce ders saatinin yoğun olacağı müfredatta değişikliğe gidilerek 5’inci sınıfta yer alan 35 ders saatinin 22 saati yabancı dile, 6 saati ise Türkçeye ayrılacak. Beden eğitimi, müzik gibi dersleri öğrenciler almaya devam edecek. Matematik, Türkçe, fen ve teknoloji gibi temel dersler de sırasıyla 6, 7 ve 8’inci sınıflara eklenecek. Bu sistemle öğrencilerin bir yandan dil öğrenmesi, bir yandan da sene kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, altyapısı uygun özel okulların hemen geçebileceğini, devlet okullarındaki altyapının tamamlanmasıyla uygulamanın Türkiye genelinde başlayacağını duyurmuştu. Ancak Türkiye’de öğretmen açığı 130 binlerde ve 300 bin öğretmen adayı atama bekliyor. Sadece İstanbul’da 23 bin 641 öğretmene ihtiyaç var. İngilizce branşındaki açık ise tüm dersler arasında ilk sırada yer alıyor.
İngilizcede 16 bin civarında öğretmene ihtiyaç varken 5’inci sınıflarda bu dersin 22 saate çıkmasıyla ihtiyacın daha da artacağına işaret eden Süleyman Şah Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Öğretim Görevlisi Feyyaz Polat, Doğu ve Güneydoğu illerinde bu derse farklı branştan öğretmenlerin girdiğini belirtiyor. Mevcut dil bilgisi tabanlı eğitim anlayışı ile bu yaş grubundaki öğrencilere etkili bir dil öğretilmesinin zor olduğunu ifade etti. Öğretmen niteliğinin çok önemli olduğuna işaret eden Polat, “5. sınıfa hazırlığı bırakın 1. sınıfa da hazırlık koysanız bunun etkili olabilmesi için öğretmen niteliği ve öğretme yönteminin geliştirilmesi lazım.” diye konuştu. Yurtdışındaki dil eğitiminden örnekler vererek şunları söyledi: “El ve zihin etkinlikleri ile dil öğretilir. Yurtdışında küçük çocuklara öğretilen yabancı dil müfredatında hem zihinsel becerileri hem de fiziki hareketleri etkinliğe dönüştürürseniz çocuk dili kendi hayatının bir parçası haline getirir. Bunlar olmadan yabancı dil eğitiminde yol kat edilemez.”
Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe de dil eğitimindeki başarısızlığı mevcut sistemdeki personel, materyal ve öğretme yöntemiyle aşmanın mümkün olmadığını söyledi. Projenin uygulanamayacağını ve Fatih Projesi gibi bir sonla karşılaşabileceğini dile getiren Bahçe, “Yakın zamana kadar Anadolu liselerindeki hazırlık sınıfları, dil öğretiminde başarısız olduğu gerekçesiyle aynı siyasi partinin iktidarı döneminde kaldırıldı.” dedi.
Kaynak:
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.