MEB'in dershane yol haritası bekleniyor

MEB'in dershane yol haritası bekleniyor
Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerle ilgili kararının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da, dershanelerin de, binlerce öğrencinin de beklediği gerekçeli karar açıklandı.

Sıra MEB'in belirleyeceği yol haritasında. Gelecek hafta bakanlığın sektör temsilcileriyle biraraya gelmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal gerekçesini açıklamasının ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlayacağı yeni yol haritasında. MEB, hukuk müşavirliği ve ilgili genel müdürlüklerin, gerekçeli karar üzerinde ayrıntılı bir çalışma yürüttüğünü açıkladı. Çalışmanın ardından açıklama yapılacağını duyurdu.

Sektör temsilcileri, yeni yol haritasının bir an önce açıklanması ve belirsizliğin sona ermesi gerektiğini söylüyor. Dershaneciler gerekçeli kararı Al Jazeera Türk'e değerlendirdi.

"Üyelerimiz temel lise olarak devam etmek istiyor"

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı İbrahim Taşel, AYM'nin kararında temel liselerin iptalinin söz konusu olmadığını belirterek, kendilerine üye olan pek çok dershanenin temel lise olarak yoluna devam etmek istediğini anlattı:

"Bundan sonraki yol haritası çok önemli. TÖDER'e bağlı olan kurumlarımızın önemli bir bölümünü temel lise ve ortaokula dönüştürmüştük. Dönüşüm işleri devam ediyor. Baştan beri söyleniyordu ama gerekçeli kararla birlikte temel liselere kayıt yaptıranlar, temel liselerin iptali gibi bir durumun söz konusu olmadığını gördü. TÖDER üyesi kurumlar yoluna temel lise olarak devam etmek istiyor. Öğrenciler de bu kurumlara gitmek istiyor. "

Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Başkanı Hami Koç da temel liselerle ilgili bir iptal olmamasını sevinçle karşıladıklarını, velilerin ve öğrencilerin rahat olması gerektiğini söyledi.

"Eski formatıyla dershanecilik geri gelmez"

Özel Öğretim Derneği Genel Başkanı Ahmet Akça ise bu karardan sonra dershaneciliğin eski formatıyla devam edemeyeceğini belirterek kararı şöyle değerlendirdi:

"Kararla bir üst kuruma hazırlık niteliğinde kurumların açılamaması iptal edildi, dönüşemeyenlerin 1 Eylül 2015'te kapatılması da iptal edildi. Ancak artık kanunda dershane diye bir kavram yok. Öğrencilerin bir üst kuruma hazırlık desteğini ne şekilde alacağı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı. Yani eski formatıyla dershanecilik geri gelmez. Yeni tanımlanacağı şekliyle olacak artık. Öğrenciler takviye kursu mu, hazırlık kursu mu olacak, etüt merkezlerinde mi bu hazırlığı yapacaklar? Beklentimiz MEB'in en kısa sürede yol haritasını açıklaması. Belirsizliğin ortadan kalkması. Sektör olarak beklentimiz temel liselere de kurs açma yetkisi verilmesi. "

Dershane dönüşüm sürecinde 3 bin 107 olan dershane sayısı hızla azalmıştı. 2 bin 260 dershane dönüşüm programına alınmıştı. 967 dershane ise özel okula dönüşümünü tamamlamıştı. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise muhtemel alternatifleri olduğunu açıklamıştı. Avcı, dershane tanımı yasadan çıktığı için ancak kurumların kurs, etüt eğitim merkezine dönüşebileceğini açıklamıştı.

Umay Aktaş Salman / Al Jazeera

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.