Makale nasıl yazılır
Bunun için makale yazmaya başlamadan önce bilgi verilecek konu hakkında belli bir araştırma yapılmalı ve makale yazarı bu konu hakkındaki fikirlerini derleyip toparlamalıdır. Bu süreç kimi zaman makaleyi yazma süresinden daha uzun sürebilir.
Giriş Bölümü
Makale de çoğu yazı türünde olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden meydana gelir. Giriş bölümünde makalenin konusu hakkında kısaca bilgi verilir. Bu bölüm makalenin en kısa olması gereken bölümüdür. Bunun nedeni okuyucunun makaleyi okuması için gerekli kısmın bu bölüm olmasıdır ve bu bölümde makalenin konusu net bir şekilde anlatılmalıdır.
Gelişme Bölümü
Gelişme bölümünde konu hakkında bilgi vermek için türlü yöntemlere başvurulur. Konu hakkında detaylı bilgi vermek, savunulan tezin haklılığını ortaya koymak için kanıtları gözler önüne sermek, makalenin amacını daha iyi anlatabilmek için örnekler vermek ve karşılaştırmalarda bulunmak bu yöntemler arasındadır. Tüm bunların yanı sıra makale yazarı gelişme bölümünde kendi düşüncelerini de belirtmekten geri durmaz. Gelişme bölümü bir bakıma makalenin gövdesini oluşturur ve bu yüzden ne kadar çok bilgi verilir ve ispatta bulunulursa makalenin doğruluğu ve güvenirliği o kadar fazla olur.
Sonuç Bölümü
Sonuç bölümü gelişme bölümünün nihayete erdirildiği ve artık kesin bir karara bağlandığı kısımdır. Bu bölümde makale yazarı dilerse anlattıkları hakkında küçük bir derleme yapabilir. Fakat bu bölümün de giriş bölümü gibi kısa ve net olması gerektiğinden dikkatli olunması ve sonucun toparlayıcı bir şekilde okuyucuya sunulması gerekir.
Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri oluşturulduktan sonra makaleye bir başlık verilir. Bu başlık dikkat çekici olması gerektiği kadar konuyu ve anlatılanları en iyi şekilde yansıtmalıdır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.