Mahreç, hareke, tenvin ve cezim ne demektir

Mahreç, hareke, tenvin ve cezim ne demektir
Mahreç, hareke, tenvin ve cezim ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kur’an-ı Kerim, sürekli olarak okunan bir kitap olma özelliğine sahiptir. Bununla beraber Kur’an-ı Kerim’i okuma kuralları bulunmaktadır. Bunun için harf kuralları oldukça önemlidir. Her harfin farklı bir özelliği bulunmaktadır. Tecvit, Kur’an-ı Kerim’in en doğru ve güzel bir şekilde okunması anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’i kurallara uygun okumak gerekir.

Tecvit kurallarında bazı bilinmesi gereken kavramlar vardır. Bunlar:

Mahreç, harflerin çıkarılış şekli anlamına gelmektedir. Çıkış yeri demektir. Arap harflerinin doğru telaffuzu için ses çıkış noktaları tek tek belirlenmiş ve bu ses çıkış noktalarına mahreç adı verilmiştir

Hareke, kısa ünlüleri göstermek için kullanılan işaretlemeler anlamına gelmektedir. Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke: Harfleri okumamıza yarayan işaretlere denir.

Tenvin, yazıda harf üzerinde bulunmayan ama lafızda yani söylenişte olan kurallardır. Bazı kelimelerin sonlarında görülen iki üstün, iki esre ve iki ötreye tenvin denir. Tenvinin lügat manası nunlamak, başka bir ifadeyle kelimenin sonunu sakin nun ile okumak demektir

Şedde, bir ünsüzün iki kez okunması gerekliliği kuralı anlamına gelmektedir. Harfin üzerine küçük bir daire şeklinde yazılan işarettir ( ْ ). Cezm, harflerin harekesiz olarak okunmasını sağlar.

1004
235
934
127
97
78
700
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.