Maddeyi niteleyen özellikler nelerdir
Maddeyi niteleyen özellikler aynı zamanda maddenin temelini oluşturmaktadır. Daha doğrusu maddeyi anlatan ve ne olduğunu gösteren unsurlar olarak da öne çıkıyor. Öyle ki sadece cansız varlıklar değil aynı zamanda tüm canlı varlıklar da bir madde olarak değerlendirilmektedir. En küçük yapı taşı üzerinden atom ile beraber çevresinde dönen elektron ve iç kısımda bulunan proton üzerinden maddeler oluşur. Bu doğrultuda fiziksel açıdan etkileşim ile beraber maddeyi niteleyen özellikler bulunur.
Maddeyi niteleyen özellikler nelerdir
Farklı özelliklere sahip olan maddeler değişik nitelemeler eşliğinde ele alınmaktadır. Bu durum maddeyi tanımlamakta ve doğa içerisindeki bulunduğu şekilleri göstermektedir.
- Sert,
- Yumuşak,
- Hafif,
- Parlak,
- Ağır,
- Mat,
- Köşeli,
- Yuvarlak,
- Kokulu,
- Esnek,
Bu şekilde genel olarak maddeyi niteleyen özellikleri fiziksel açıdan ele almak mümkün. Ancak aynı zamanda bu unsurlar farklı örnekler üzerinden de ele alınmak suretiyle daha net şekilde anlaşılabilir. Maddeyi niteleyen özellikler üzerinden verilen örnekler ve karşılık, maddenin nasıl bir yapıya sahip olduğunu ve ne şekilde doğada yer aldığını anlatmaktadır.
Örnekler üzerinden maddeyi niteleyen özellikler
Evrenin başlangıcından günümüze kadar her şeyin temelini madde oluşturur. Hava ve ışık ile beraber yerçekiminin dahi etkileşim üzerinden temelinde madde olduğunu söylemek mümkün. Yani tüm evren birbirleriyle bağlantılı şekilde madde üzerinden kurulmuştur. O yüzden fiziksel açıdan değişik şekiller kapsamında maddeyi niteleyen özellikler bulunmaktadır. Bunlara örnekler ile bakmak konuyu daha iyi anlama şansı sağlar.
- Sağlamlık: para ve taş,
- Mat: Karton,
- Pürüzlü: Buruşturulmuş olan kağıt,
- Esnek: Toka ya da lastik,
- Pürüzsüz: Cam ya da plastik,
- Parlak: Elmas veya pırlanta,
- Suyu çekmeyen: Plastik,
- Suyu çeken: Sünger,
- Saydam: Cam ile beraber şeffaf dosya,
- Suda batan: Demir,
- Suda yüzen: Tahta,
Bu şekilde daha birçok farklı örnek ile maddeyi niteleyen özellikleri anlatmak mümkün. Aynı zamanda dokunarak hissetmek ya da koku almak üzerinden de madde örneklendirilebilir. Yaşamın her anında yer alan ve hayatın temelini oluşturan kök olarak söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı farklı duyu organları ile beraber maddeyi değişik şekiller üzerinden anlamak çok daha kolaydır. Hem görsel hem de dokular dokuna üzerinden maddeyi niteleyen özellikler, onun yapısını ve bulunma nedenini anlatır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.