LYS'de 'Ek puan' verilecek programlar değişti
Anadolu öğretmen lisesi ile öğretmen lisesi mezunlarına, matematik, tarih, coğrafya, Türk dili ve edebiyatı, felsefe grubu, fizik, kimya, biyoloji öğretmenliklerini tercih etmeleri halinde üniversite yerleştirmelerinde ek puan verilecek.
YÖK kararı doğrultusunda, Anadolu öğretmen liseleri, öğretmen liseleri, imam hatip liselerinden mezun olanlara, alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken, verilen ek puanlarla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Değişikliğe, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer verildi.
Buna göre, anadolu öğretmen liseleri ile öğretmen liselerinden mezun olanlara, üniversite tercihlerinde coğrafya, felsefe grubu, matematik, tarih, Türk dili ve edebiyatı, biyoloji, fizik, kimya öğretmenliklerini seçmesi halinde yerleştirmelerinde yine ek puan verilecek. Geçen yıl yapılan düzenlemeyle, bu bölümler yerleştirmede ek puan verilecek lisans programları arasından çıkarılmıştı.
Ek puan verilecek programlara, bu yıl Azerbaycan dili ve edebiyatı öğretmenliği, Rus dili öğretmeliği, İngiliz ve Rus dilleri ve edebiyatları öğretmenliği bölümleri de eklendi. İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği ise bu programlar arasından çıkarıldı.
Buna göre, anadolu öğretmen lisesi ve öğretmen lisesinin, ''sosyal bilimler, edebiyat, sosyal bilimler, edebiyat, dil ve edebiyat, genel kültür, sınıf öğretmenliği'' alanlarından mezun olanların, coğrafya, felsefe grubu, görme engelliler, işitme engelliler, okul öncesi, öğretmenlik programları, özel eğitim, sınıf, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, üstün zekalılar ve zihinsel engelliler öğretmenliklerini tercih etmeleri halinde bu kişilere ek puan verilecek.
Anadolu öğretmen lisesi ve öğretmen lisesinin ''Türkçe-matematik'' alanından mezunlar, coğrafya, felsefe, matematik, görme engelliler, ilköğretim matematik, işitme engelliler, okul öncesi, özel eğitim, sınıf, sosyal bilgiler, tarih, Türk dili ve edebiyatı, Türkçe, üstün zekalılar ve zihinsel engelliler öğretmenlikleri ile öğretmenlik programlarını tercih etmeleri halinde ek puan alacak.
Anadolu öğretmen lisesi ve öğretmen lisesinin ''fen, fen bilimleri, klasik fen, matematik ve tabii bilimler'' alanlarını bitirenlerin puanlarına, biyoloji, kimya, fizik, felsefe, fen bilgisi, görme engelliler, matematik, ilköğretim matematik, işitme engelliler, okul öncesi, özel eğitim, sınıf, üstün zekalılar ile zihinsel engelliler öğretmenlikleri ile öğretmenlik programları alanlarını seçmeleri halinde ek puan verilecek.
Anadolu öğretmen lisesi ve öğretmen lisesinin ''yabancı dil'' alanını bitirenler ise Almanca, Arapça, Azerbaycan dili ve edebiyatı, Fransızca, görme engelliler, İngilizce, işitme engelliler, Japonca, okul öncesi, özel eğitim, Rus dili ve edebiyatı, Rus dili öğretmeliği, Rus dili ve öğretmenliği, Rus ve İngiliz dilleri ve edebiyatları (öğretmenlik), İngiliz ve Rus dilleri ve edebiyatları (öğretmenlik), sınıf, üstün zekalılar, zihin engelliler öğretmenlikleri ile öğretmenlik programlarını tercih edenler ek puan alacak.
-Dini bilimlere ek puan verilecek
Anadolu imam hatip lisesi, imam hatip lisesi, imam hatip lisesi (YDA), çok programlı lisenin imam hatip lisesi programı, anadolu imam hatip lisesi programı, açıköğretim lisesinin imam hatip lisesi programı ve imam hatip okulu mezunları ise Arap dili ve edebiyatı, dini bilimler, ilahiyat, İslam ve din bilimleri, İslam bilimleri, İslam ilimleri bölümlerini seçerlerse puanlarına ek puan verilecek. Bu gruba dini ilimler bölümü programı eklenirken, ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği ek puan verilecek programlar arasından çıkarıldı.
Spor lisesi, spor meslek lisesi mezunları ile güzel sanatlar ve spor lisesi, özel güzel sanatlar ve spor lisesinin ''spor'' alanından mezun olanlarla ilgili ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu liselerden mezun olanlar, antrenörlük eğitimi, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, spor yöneticiliği, spor yönetimi, rekreasyon bölümlerini seçerek yerleşirlerse ek puan alıyor.
-Ek puanın hesaplanması
Üniversite sınavı sonuçlarına göre yerleşecek adayların puanları hesaplanırken, tüm adayların Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) 0,12 katsayısıyla çarpılıyor. Eğer aday bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerden mezun ise OBP'leri alanlarında bir yükseköğretim programına yerleştirilirken ayrıca 0,06 ile çarpılarak yerleştirme puanları hesaplanıyor.
Kaynak:Memurlar.Net
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.