LYS sonrasında kaç tercih hakkı var

LYS sonrasında kaç tercih hakkı var
Üniversiteye kabul olarak gerçekleştirilen ve merkezi sınavlar olarak uygulanan YGS ve LYS tüm aşamalarıyla bitti. Tercih kılavuzları açıklandı ve sonuçların açıklanmasının ardından da tercih maratonu başlayacak. Doğru tercih yapma konusunda ....
Daha önceden karar veren veya veremeyen her öğrenci tercih yaparken heyecan dorukta olarak hakkını kullanmaktadır. LYS aşamalarında istediği puan ve başarı sıralamasına ulaşan kişiler, bunları baz alarak tam 24 tercih yapma hakkında sahiptir. Bu tercihler genelde en yüksek seviyeli puan ve başarı sıralamasından başlayarak en düşük seviyeli puan ve başarı sıralamasına doğru gitmektedir.
 
Öğrencilerin en yüksek seviyeli sıralamadan en düşük seviyeli sıralamaya doğru tercih yapmaları tercih haklarının doğru kullanılmasına etki eder. Bu nedenle gerçek alınan sonuç değerlerin üstünde ve altında bölümlere sahip üniversiteler de yazılmalıdır. Böylece ek kontenjan, istenilen yerin gelmesi gibi ihtimaller yükselmektedir. Unutmamalıyız, birçok kişi yanlış tercih yaptığı için üniversiteyi bırakıp yeniden hazırlanmak zorunda kalıyor.
 
24 tercihin hepsini yapmak en makul olandır. Bunlar aynı bölümler olarak farklı üniversiteler olabilir. Aynı üniversitenin birbirine yakın bölümleri olabilir. Birbirine yakın bölümlerin ertelenmesi, hedef bölümlerin üst sıralara yazılması şeklinde de olabilir. Bu nedenle tercih kılavuzu doğru bir şekilde incelenmeli ve başarı sıralamasına dikkat edilmeli, yeni açılan bölümlerden de haberdar olunmalıdır.

YGS LYS de Kaç Tercih Hakkı Var,YGS ve LYS de Kaç Tercih Hakkı Var...

2017 YGS LYS tercihleri başlamak üzere. Üniversite adayları ÖSYS tercihlerini Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirecekler. Öğrenciler 2017 ÖSYS Tercihi için, 24 üniversite tercihinde bulunabilecek. Uzmanlar ilk 5 tercihi öğrencilerinin hayallerini süsleyen üniversitelerin yazılması gerektiğini, diğer tercihlerde gerçekçi olunması gerektiğini ifade ediyorlar.İşte, uzmanlar diliyle "Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler"
 
*Tercihlerde en çok dikkat etmeniz gereken şey ÖSYS puanınız değil puana göre aldığınız sıralama. Çünkü üniversiteler öğrenci alırken puanla değil sıralamaya göre öğrenci alıyor. Mutlaka ÖSYM'nin yayınladığı üniversite tercih kılavuzuna göz atmalısınız. Tercihlerinize başlamadan önce sıralamanızın altında kalan üniversiteleri yazmalısınız. 24 tercih hakkınız var.
 
*Tercihinizde mutlaka sıralamanızdan daha yüksek bir iki tane üniversite yazın. Bunlar da çıkması muhtemel üniversite ve bölümlerdir. Dediğimiz gibi sıralama ve puan aralıkları sürekli değiştiği için ne olur ne olmaz bilemezsiniz.
 
* İlk tercihlerinizi puanınızdan yüksek sıralamanızdan düşük üniversitelerden yana kullanın. Mesela dereceniz 85 binlerdeyse ilk tercihlerinizi 60-65 bin sıralamasından alan bölümlerden yana kullanın. İlk dört veya beş tercihinizi buna göre kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümleri tercih edin.
 
* Bundan sonra yapacağınız tercihleri de derecenizin üstünde olan bölümler için kullanın. Yani 85 bin derecesindeyseniz ilk 90, 95, 100 bin ve üzeri bölümleri tercih edebilir. Buradaki amaç da sıralamaların yükseleceğini hesaba katmaktır. Sıralamalar yükselirse sizin almış olduğunuz 85 bin derecesi bu üst derecelere eşit olacağından yine açıkta kalmayacaksınız.
 
* Yerleştirme, merkezi olarak yapıldığından ve yerleşme oranı çok düşük olduğundan, tercihlerinizi, minimum puan açısından, kendi Y-YGS/LYS puanlarınızın +/- 15; başarı sırasının yarısı kadar alt; 2 katı kadar üst aralıktan olmasına dikkat edin.
 
* İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer vermeyin. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır. Kimilerince sanal olarak oluşturulan "ölü ya da hasta tercih" kavramları gerçek değildir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.