LYS için Edebiyat ve Coğrafya Tüyoları
Bu testte özellikle eşit ağırlık ve sözel alanda tercih yapacak adaylar, Türk Dili Edebiyatı ile Coğrafya-1 testlerinden gelecek toplam 80 soruya cevap vermeye çalışacak.
EDEBİYATTA EN ÇOK SORU CUMHURİYET DÖNEMİNDEN
LYS-3’te adayları 56 Türk Dili ve Edebiyatı sorusu bekliyor. Bu sorular dil anlatım ve edebiyat bilgileri olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Dil anlatım bölümünde: Sözcük ve söz öbeklerinin anlamı, cümle anlamı, dil bilgisi, ses bilgisi, noktalama bilgisi, yazım bilgisi ve paragraf konularını içeren 21 soru var. Sözcük ve söz öbeklerinin anlamında 1, cümle anlamında 5, dil bilgisinde 5, noktalama ve yazım bilgisi nde 1, paragraf düzeyinde 9 anlam sorusu olması muhtemel.
Edebiyat bölümünde: Yazınsal türler, söz sanatları, İslamiyet Öncesi ve Dönemi Edebiyat, Halk Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Tanzimat Edebiyatı, Servet-i Fünûn Edebiyatı, Milli Edebiyat, Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı ve Edebiyat Akımları konularını içeren toplam 35 soru var.
SORU TİPLERİ DEĞİŞİYOR
ÖSYM, edebiyat sorularında biçim ve içerik bakımından eski soru tiplerinden uzaklaşmaya başladı. Artık KPSS ve ALES’i andıran sorularla karşılaşıyoruz. Önceden soru metinleri tümüyle yazınsal içerikli parçalardan seçilirken artık günlük yaşamdan herhangi bir konu veya bir bilimsel metin soru olarak karşımıza çıkabiliyor.
EN ÇOK SORU GELEN KONULAR
Sözcük ve söz öbeklerinin anlamı
Cümle anlamı
Paragrafta (anlatım teknikleri- yapı- anafikir- yardımcı düşünce)
Karma dilbilgisi, yazınsal türler (şiir)
Divan edebiyatı
İslamiyet öncesi ve dönemi Türk edebiyatı
Halk edebiyatı
Tanzimat edebiyatı
Servet-i Fünûn ve Fecr-i Âti edebiyatı
Millî edebiyat
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı öne çıkmaktadır.
Kaynak:
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.