Lise mezunları için takviye kurs geliyor
Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden TEOG sınavlarındaki 6 derse ilişkin kazanım testleri yayımladıklarını anlatan Bakan Avcı, bu testlerin büyük rağbet gördüğünü ve 2 milyonun üzerinde kişinin bilgisayarına indirdiğini belirtti.Kazanım testlerini eylül ayından itibaren ortaokul son sınıflar ve liseden başlayarak bütün kademelere yönelik hazırlayacaklarını bildiren Nabi Avcı, şunları söyledi:
"Artık Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz 'deneme sınavı' yapabilecek duruma da geldi. Dolayısıyla öğrencilerimiz sene içinde yapacağımız bu tür deneme sınavlarıyla kendi durumlarını ölçüp, o kazanım testlerinden nasıl daha iyi yararlanabileceklerini görmüş olacaklar. Mezun öğrencilerimiz için de aynı şekilde kazanım testlerini geliştiriyoruz. Onlar da yine elektronik ortamdan ücretsiz olarak indirilebilecek, indirilmeye başlandı zaten.
Mezun öğrencilerimize yönelik deneme testlerini 'e-sınav sistemi' üzerinden yapabilecek hale geldik. Onu da önümüzdeki dönem yapacağız. Ayrıca, Halk Eğitim Merkezlerini hem kapasite hem eğitici olarak 'beşeri kapasite' olarak arttırıyoruz. Mezun öğrencilerimiz de takviye kurslarını buralardan alabilecekler. MEB sitesinden, hem öğrenciler hem de mezun öğrenciler, kazanım testlerine ve deneme sınavlarına ulaşabilecekler. Deneme sınavları da 'e-sınav' şeklinde gerçekleştirilecek. Böylece mezun öğrenciler de nerede eksiklikleri olduğunu görebilecekler ve ona göre çalışmalarını da aldıkları takviye kursu da o doğrultuda zenginleştirebilecekler."
Velilere dershane uyarısı
Özel okula dönüşüm sürecinde, üst eğitim kurumuna hazırlık niteliğindeki dershanelerin 1 Eylül 2015 itibarıyla faaliyetlerine son verileceğini hatırlatan Bakan Avcı, Bakanlığına, bazı kurumların 'bu tarihten sonra da faaliyet göstereceklermiş gibi' senet imzalattıklarına ve peşinat aldıklarına dair bilgiler ulaştığını bildirdi.
Bu iddialarla ilgili soruşturma yaptıklarını belirten Avcı, "Velilerimizi bir kez daha uyarmak istiyorum. Katiyen senetler imzalamasınlar, herhangi bir ödeme yapmasınlar, 1 Eylül 2015 tarihinden sonrası için herhangi bir taahhütte bulunmasınlar. Çünkü, 1 Eylül 2015'ten sonra böyle bir kurum olmayacak ya da özel okula dönüşecekler. Zannediyorum bu tür yollara başvuranların bir kısmı kötü niyetli, belki kapatacak, 'kapatmadan önce ne koparabilirsem kardır' gibi böyle kötü niyetli bir girişimde olabilir, onun için velilerimizin bu konuda bir kez daha uyarmak istiyorum" diye konuştu.
Dershanelerin dönüşümünde denetimleri arttıran bir genelge yayımladıklarını aktaran Nabi Avcı, "Valiliklerde, illerde bununla ilgili komisyonlar kuruyoruz, kurduk ve o komisyonlar bunları yakından takip edecekler" ifadesini kullandı.
350 bin öğrenciye özel okul teşviği geliyor
Özel okula devam edecek öğrencilere verilecek teşviğe ilişkin soru üzerine Bakan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının, her yıl teşvik verilecek öğrenci sayısını ve teşvik miktarını birlikte kararlaştırdığını söyledi. Maliye Bakanlığına bu konudaki önerilerini sunduklarını da bildiren Avcı, şöyle konuştu:
"Milli Eğitim Bakanlığı olarak Maliye Bakanlığına yaptığımız son öneri, muhtemelen orada Bakan düzeyinde değerlendirilecek, 350 bin öğrenciye bu hakkın tanınması ve ödenecek teşvik miktarının da geçen yıla göre yüzde 10 oranında arttırılması doğrultusundaydı.
Geçen yıl biliyorsunuz, okul öncesine 2 bin 500 lira, ilkokullara ve temel liselere 3 bin lira, ortaokul ve liselere de 3 bin 500 lira teşvik vermiştik. Bu sene Maliye Bakanlığından bu ücretlerin yüzde 10 oranında arttırılmasını talep ettik. Onların hesaplamalarında yüzde 6 görünüyordu. Bunun hesabını Maliye Bakanlığı bürokratları ile Milli Eğitim bürokratları yapacaklar. Kaç kişiye burs verileceği konusunda ortak nokta belirlenecek."
SBS'de kopya iddiaları
Nabi Avcı, SBS'de kopya iddialarının hatırlatılması üzerine ise, "Bildiğim kadarıyla emniyetten ya da savcılıktan bize henüz ulaşmış bir talep yok. 2010 yılı SBS'sine dönük bir şey olduğu için muhtemelen ÖSYM çalışanları üzerinden yürütülüyor ama soruşturmada, Milli Eğitim Bakanlığı çalışanları içerisinde de o tarihte bu işlere bulaşanlar olduğu tespit edilirse ve onlar hala bizim çalışanımız durumundaysalar, onlarla ilgili de talep gelir tabi. O zaman da biz gerekeni yaparız" açıklamasını yaptı.
Her okula tüzel kişilik geliyor
Bakan Avcı, her okulun kendi bütçesine sahip tüzel kişiliğe haiz bir kurum olması yönünde planlamalar yaptıklarını vurgulayarak, "Bu bizim daha önce yaptığımız bir öneri. Bunun için yasal düzenleme gerekir. Biz okulları tüzel kişilik haline getirdikten sonra o tüzel kişiliklerin yerel yönetimlerle, belediyelerle daha yakın bir işbirliği içinde olmasını da öngörüyoruz" şeklinde konuştu.
Belediyelerin, okulların binalarının yapımı, yardımcı personel, temizlik ve bahçe düzenlemesi gibi konularda destek olduğunu belirten Avcı, şunları söyledi:
"Yerel yönetimler, okullara sahip çıkmak konusunda görevlendirilebilecek en önemli kamu kuruluşları. Çünkü, netice itibarıyla 4-5 yılda bir seçimler gelecek ve belediye başkanı o yörede birebir temasta olduğu insanların gözünde o okullarla değerlendirilecek. Yani veliler, çocuklarının gittiği okulun temizliğinden altyapısından eğer belediyeyi de sorumlu görebilir hale gelirlerse, oralara götürülecek olan yerel hizmetlerin kalitesi de artar. Bu değişim çok olumlu olacak. Bu rekabet, okulların kalitesini çok arttırır. Belediyelerin rekabetini içerir aynı zamanda. Herkes kendi yöresinin okulunu en üst düzeye taşımak ister."
Nabi Avcı, bu rekabetin okulların ve eğitimin niteliğine olumlu katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.