KYK Borcu İşe Girene Kadar Öteleniyor
ayrıca iş sahibi olmayan mezunlardan icra yoluyla para tahsilatı gibi bir politikalarının bulunmadığını belirtti.
Kılıç, "Bunun için kişinin yapması gereken tek şey, sigorta kaydı olan bir işte çalışmadığını, dilekçeyle Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bildirmesinden ibarettir. Dolayısıyla, iş sahibi olmayan mezunlardan icra yoluyla para tahsilatı gibi bir politikamız bulunmamaktadır" dedi.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Kılıç, hükümetin vaatleri arasında yer alan düzenlemelerin yapılacağını da bildirdi. Kılıç, "Üniversite öğrencilerinin kısmi süreli çalışmasının önündeki engeller kaldırılacak. Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Gençlere 100 bin lira kredi desteği verilecek, bu krediye yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak. İlk kez iş bulan her gencimizin ücretinin bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Yeni iş kuran gençlerimize üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. Öğrenim gören gençlerimizin pasaport harcı kaldırılacak.
KYK Öğrenim Kredisi Borç Sorgulama için Tıklayınız
ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ BORÇ ERTELEMESİ NASIL YAPILIR?
1-İŞSİZLİK SEBEBİ İLE ERTELEME
a) 351 sayılı kanunun 16. Maddesine istinaden;(5505 kanunu ile değişiklik)
“Borçlunun kuruma müracaatı esnasında; Sosyal Güvenlik Kurumu veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde, ilgilinin talebi ile borcunu ödemesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile ve birer yıllık sürelerle Kurumca uzatılır.”
Bu hüküm doğrultusunda, müracaat tarihinde, Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur da kaydı bulunmayanlardan, borç ödemesi başlamayanlar ile borçlarını hiç aksatmadan ödeyenlerin borçları ertelenecektir.
İşsizlik sebebiyle erteleme örnek dilekçesi için TIKLAYINIZ.
2-ASKERLİK NEDENİYLE ERTELEME
b )351 sayılı kanunun 16.maddesi 2. Paragrafa(6111/191.madde)istinaden
Borç ödeme dönemi askerlik dönemine rastlarsa; borcu başlamamış veya düzenli ödeyenlerin askere başlangıç ve muhtemelen bitiş tarihini gösteren bir dilekçe ile kuruma bildirmesi halinde ödemeleri tefe uygulanmadan ertelenmektedir.
Askerlik nedeniyle borç erteleme örnek dilekçesi için TIKLAYINIZ.
3-YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA NEDENİYLE ERTELEME
c) 351 sayılı kurum kuruluş kanununun16.maddesine dayanılarak düzenlenen;
Lisans normal öğrenim süresinin bitiminden sonra öğrenimine ara vermeden yüksek lisans/ master öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını yüksek lisans öğreniminin bitiminden,
Lisans ve /veya master öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonraki aydan başlamak üzere,
Borçlunun yüksek lisans /master veya doktora öğrenimine başladığı tarihi gösteren belgeyi bir dilekçe ekinde kurumumuza göndermesi halinde borcu TEFE uygulanmak suretiyle yeniden tespit edilerek erteleme işlemi yapılacaktır. Erteleme işlemi 351 sayılı kurum kuruluş kanunun 16.maddesine aykırı olamaz. Yüksek Lisans ve Doktora nedeniyle borç erteleme yapılabilmesi için borçlunun borcunun henüz başlamamış olması gerekmektedir.
Örnek dilekçe için TIKLAYINIZ.
Öğrenim ve/veya katkı kredisi borç bilgilerinizi kurumumuzun www.kyk.gsb.gov.tr internet adresinden takip edebilirsiniz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.