Kuru üzümün faydaları nedir
Gün içinde azalan enerjiyi yerine koymak için çikolata ya da şeker gibi boş kalorili gıdaların tüketilmesi yerine günde 1 kahve fincanı kadar kuru üzüm tüketmek daha iyi bir seçim olacaktır. Ancak kuru üzüm kalori bakımından yüksek bir meyve olduğu için tüketilen ölçüye dikkat edilmelidir.
Kuru üzümün faydaları
Kemik Sağlığı: Boron çok önemli bir vitamin olmasa da besinler ile vücuda alınan kalsiyumun daha iyi emilimini sağlamak için kuru üzüm tüketilebilir. Özellikle menopoz sonrası kemik erimesine karşı boron minerali vücudu koruma altına almakta ve menopoz sonrasında uygulanan östrojen tedavisine destek olmaktadır.
Antioksidan: Kuru üzüm de diğer kuru meyveler gibi antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. İçeriğinde barındırdığı fenoller hücreleri oksijene bağlı tahribata karşı koruyucu etki sağlar.
Sindirim: Sağlıklı ve sorunsuz çalışan bir sindirim için kadınların günlük yaklaşık 25, erkeklerin ise 35 gram besin lifi tüketmesi gerekmektedir. Ancak günlük bu kadar besin lifi tüketmek pek mümkün olmamaktadır. Yeteri kadar besin lifi tüketilmediğinde sindirimle alakalı şikayetler başlamaktadır. Bu şikayetlerin başında da kabızlık gelmektedir. Kabızlığı kontrol altına almak ve sindirimi aktifleştirmek için gün içinde 1 kahve fincanı kadar kuru üzüm tüketilebilir. 45-50 tane kuru üzüm ortalama 1 gram kadar besin lifi barındırmaktadır. Günlük beslenme listesine kuru üzüm ile beraber besin lifi açısından zengin diğer gıdaların da eklenmesi gerekir. Çünkü sadece kuru üzüm tüketerek günlük besin lifi ihtiyacını karşılamak mümkün değildir.
Kilo Kontrolü: Kuru üzüm aslında kalori ve şeker oranı bakımından yüksek bir gıda olduğu için diyet listelerinde pek yer verilmemektedir. Fakat diyet uygularken açığa çıkan tatlı krizini bastırmak için çikolata gibi boş kalorili gıdaların tüketileceğine kuru üzümün tüketilmesi daha faydalıdır. Kuru üzüm içeriği sayesinde vücuda enerji vererek, kişinin açlığını bastırır.
Göz Sağlığı: Daha çok 50 yaşını geçmiş kişilerde ortaya çıkan sarı nokta hastalığından korunmak için kuru üzüm tüketilebilir.
Enerji Deposu: Halsizlik ve yorgunluk yaşandığı zaman bir avuç kadar kuru üzüm tüketerek vücudun dinç kalması sağlanabilir.
Kuru Üzümün Diğer Faydaları
- Öksürük üzerinde tedavi edici özelliği vardır. Öksürük için kuru üzüm, anason ile birlikte kaynatılarak, içine badem yağı ilavesi ile içilmelidir. Aynı zamanda boğaz ağrısına karşı da iyi gelir.
- Çıban ve sivilce sorunlarında kullanılabilir. Bu sorunlar için iç yağı ile beraber merhem yapılarak kullanılmalıdır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Ağız kokusuna karşı iyi gelir.
- Ağız içi yaraların karşı iyi gelir.
- Aşırı adet kanamalarını kontrol altına almak için kuru üzüm tüketilebilir.
- Kuru üzümün tümör eritici özelliği vardır.
- Hafızayı güçlendirici etkisinden yararlanılabilir.
- Zeka gelişimini arttırır.
- Hamilelik döneminde oluşan mide bulantısını hafifletmek için tüketilebilir.
- Üzüm çekirdekleri selülitler için kullanılabilir.
- Kansızlık ve ishale karşı iyi gelir.
- Karaciğer hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Göğüs hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği vardır.
- Balgam söktürücü özelliği ile balgam söktürmek için kullanılabilir.
- Çocukların gelişimine katkıda bulunur.
- İltihap önleyici bir özelliği vardır.
- Sarılık hastalığına karşı olumlu etkileri vardır.
- Ağrı kesici olarak kullanılabilir. Özellikle eklem ağrılarına karşı iyi gelir.
Kuru üzüm besin değeri
- 100 gr kuru üzüm 304 kcal. olarak hesaplanmaktadır.
- Lif değeri 3.4 gr
- Karbonhidrat 66.8 gr
- Yağ 1.3 gr
- Protein 3.0 gr
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.