Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 07/07/2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5913 sayılı kanun ile Konya’nı ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur.
İsmini, Selçuklular tarafından 1251 yılında yaptırılan ve Anadolu’daki ilk Vakıf Yükseköğretim Kurumu niteliğindeki Karatay Medresesi ile Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından biri olan Konya Ticaret Odası’ndan alan KTO Karatay Üniversitesi, ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş, ilk mezunlarını ise Haziran 2013’te vermiştir.
6 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 1 enstitü ile yaklaşık 9.000 öğrenciye eğitim hizmeti sunan KTO Karatay Üniversitesi, bugün 94.944 m2 kapalı, 435.076 m2 açık olmak üzere toplamda 530.020 m2 alana sahiptir. Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2020 Değerlendirme Raporuna göre, toplam alan büyüklüğü sıralamasında 72 Vakıf yükseköğretim kurumu arasında 7. sırada yer almaktadır.
Eğitim dünyasının köklü temsilcisi KTO Karatay Üniversitesi, tarihî sorumluluğunun gereği olarak insanlığın geleceğini şekillendirecek başarılara imza atmak için çalışmalarını sürdürmektedir. KTO Karatay Üniversitesi, yerelde, ulusalda ve küreselde bütün insanlığa fayda sağlayan, teoride olduğu gibi pratikte de güçlü, ülkemizin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınmasında önemli roller üstlenecek bireyler yetiştirmeyi kendine görev edinmiş bir vakıf üniversitesidir.
KTO Karatay Üniversitesi bünyesinde bulunan fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, enstitüler ve araştırma merkezleri şunlardır:
- Hukuk Fakültesi
- Tıp Fakültesi
- Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi
- Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
- Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
- Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
- Yabancı Diller Yüksekokulu
- Adalet Meslek Yüksekokulu
- Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
- Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokulu
- Lisansüstü Eğitim Enstitüsü