Kolejlerde Öğrenciyi Kapı Önüne Koymak Bu Kadar Kolay Olmamalı!
MEB özel okullar yönetmeliğinde bir düzenleme yaptı. Görünen o ki, veliden ya da öğrenciden yana değil, okul sahiplerinden yana bir tavır aldı. Yeni yönetmeliğe göre, öğrenim ücretini ödeyemeyen öğrenci, özel okullar tarafından kapı önüne konulabilinecek! Bu durumun, öğrenciler üzerinde yaratacağı derin yaralar ise kimsenin umurunda değil!..
Gelin önce MEB’in yeni yönetmeliğinin ilgili maddesine bir göz atalım:
"Okullar, ders yılı sonunda ödemesi yapılmayan öğrencilerin kayıtlarını yenilemeyebilir. Ücretini ödememekte ısrar eden velinin/vasinin çocuğunun kaydı maarif müfettişleri tarafından yapılacak inceleme sonucunda nakil ve yerleştirme komisyonu aracılığıyla resmî kurumların tabi olduğu ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uygun olan resmî okula veya açık liseye alınır."
Daha önce defalarca yazdık, uyardık.
Koleje başlayan bir çocuğu, gerekçesi ne olursa olsun devlet okullarına ya da açık liseye almak, pek çoğunu, kaybetmek anlamına gelebilir.
Ekonomik sıkıntıların kimi, ne zaman nasıl etkileyeceği, hiç belli olmadığı için, böyle bir karar alırken on kez düşünmek gerekir.
MEB ve özel okul sahipleri de böylesine kolaycılığa kaçmamalıydı!..
Hiç kimse, çocuğunu, geri almak için özel okula vermiyor, eğer ödeme zorluğu çekiyorsa, ortada gerçekten bir sıkıntı var demektir.
İşte bu noktada, öğrenciyi kapı önüne kaymadan önce denenmesi gereken daha pek çok yaptırım olmalı.
Batık bankaların, krize giren esnafın ve neredeyse hemen her sektörün ve girişimcinin kurtarıldığı bir dönemde, çocuğuna daha iyi bir eğitim ve gelecek sağlamak için varını, yoğunu ortaya koyanların, kapı önüne konulmasını kolaylaştırıcı bir karar almanın mantığını anlamak, gerçekten de mümkün değil.
Söz konusu öğrenciler elbette hiç kimsenin sırtına kambur olmamalı. Zaten yapılması gereken de onların parasız okuması değil, o krizden çıkıncaya kadar yardımcı olmaktır.
Peki bu önlemler neler olabilir, işte bazı öneriler:
. Devlet, özel okullardan aldığı verginin bir bölümünü, böylesi durumlarda kullanılmak için bir fonda biriktirebilir.
. Özel okul sahipleri milyarlarına milyar katma yerine, o milyarların oluşmasına neden olan öğrenci ve velilerinin zor günlerinde, daha çok yanlarında olabilir.
. Özel okullarda sigorta zorunlu hale getirilebilinir ve primlerin üçte biri öğrenci, üçte biri okul sahibi, üçte biri de devlet tarafından karşılanabilir.
. Öğrenim ücretlerinin bir bölümü, zora giren öğrenci fonunda biriktirilebilinir.
. Mezunlar derneği aracılığı ile zordaki öğrencilere destek sağlanabilir…
Bu konuda daha onlarca proje geliştirilebilecekken, zordaki öğrenciyi kapı önüne koymayı kolaylaştırıcı, yönetmelik değişikliği yapmak, özel okullara gitme konusunda zaten yeterince tedirgin olan velileri, daha da ürkütmekten öte bir işe yaramaz.
MEB ve özel okul sahipleri, böylesi bir kararı hayata geçirerek, bindikleri dalı kesmişlerdir.
Umarız, yanılan biz oluruz…
Abbas GÜÇLÜ
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.