Koku ve tat alma duyularımız arasında bir ilişki var mıdır
Koku ve tat alma duyularımız arasında bir ilişki var sorusunun cevabı hakkında sizlere kısa bilgiler paylaşacağız.
Bu iki duyu organımız uyum içinde etkileşimli olarak çalışır. Dilimiz bir maddenin tadını alırken, burnumuz da o maddenin kokusunu alır. Kokusu iyi alınamayan o maddenin tadı tam olarak alınamaz. Nezle olduğumuzu düşünelim. Burnumuz tıkalıdır. kokuları alamayız. Bu sebepten nezle olduğumuz günlerde ağızımızın tadı yok, der yediğimiz şeylerden tad ve lezzet alamayız. Yediğimiz şeylerin tadını tam alabilmemiz için, dilimiz ve burnumuz tam olarak görevlerini yapmaları gerekir.
Bunu test etmek için nezle olamayı beklemeye gerek yok. Burnumuzu tıkayarak yemek yemeye çalışalım, daha sonra burnumuzu açalım öyle devam edelim. Yemeğin lezzetinin ne kadar değiştiğini göreceğiz.
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.
Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.