Kocaeli sınavla öğrenci alacak nitelikli liseler

Kocaeli sınavla öğrenci alacak nitelikli liseler
2018-2019 eğitim öğretim yılı için Kocaeli'de sınavla öğrenci alacak nitelikli Liseler açıklandı mı, yeni Lise Kayıt Sistemine göre sınavla öğrenci alacak liseler dışında kalan liselere adrese göre yerleştirme yapılacak.

Kocaeli'de Hangi Liseler Sınavla Öğrenci Alacak

Milli Eğitim Bakanlığı 2018-2019 eğitim-öğretim yılı için Kocaeli'de sınavla öğrenci alacak liselerin isimlerini 2018 yılı Nisan ayında açıklayacak. Geçen yılın puanlarına göre Kocaeli'de sınavla öğrenci alacak liselerin tahminen aşağıdaki gibi olmasını bekliyoruz.

Fen ve sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik anadolu liselerinin anadolu teknik programlarına öğrenci seçme merkezi sınav e-kılavuzu Nisan ayında ilan edilecek. Kılavuz ile merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların listesi de duyurulacak.

220 OKUL’DAN 15’İ

Milli Eğitim tarafından yapılacak olan sınavla öğrenci alacak olan okul sayısı Türkiye genelinde 600, bu okulların sadece 15’i Kocaeli’den. İl genelinde bulunan 220 liseden sadece 8 Fen Lisesi, 2 Sosyal Bilimler Lisesi ve 5 Proje Okulu öğrencileri sınavla alacak. Yapılan yeni değişiklikle birlikte velilerde yeni telaşlar başladı. Çocuklarını en iyi okula gitmesi için sınava hazırlayan veliler, aynı zamanda iyi okulların yakınında oturmak için de girişimlerde bulunmaya başladı.

2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı %’lik dilimine göre Kocaeli'de en iyi devlet liseleri

Okul Adı Okul Türü 2017 Kontenjanı YÜZDELİK DİLİM (EYP) YÜZDELİK DİLİM (EDP)
İZMİT / Kocaeli Fen Lisesi Fen Lisesi 120 0,02 0,80
GÖLCÜK / Gölcük Fen Lisesi Fen Lisesi 150 0,09 3,12
İZMİT / Muammer Dereli Fen Lisesi Fen Lisesi 150 0,34 1,54
GEBZE / Yücel Boru Fen Lisesi Fen Lisesi 150 0,49 2,81
BAŞİSKELE / Kocaeli Anadolu Lisesi Anadolu Lisesi 170 0,79 4,93
KÖRFEZ / Körfez Fen Lisesi Fen Lisesi 150 1,54 4,53
İZMİT / Cahit Elginkan Anadolu Lisesi Anadolu Lisesi 204 1,54 5,79
İZMİT / Şehit Özcan Kan Fen Lisesi Fen Lisesi 150 1,55 3,69
GEBZE / Gebze Anadolu Lisesi Anadolu Lisesi 238 2,28 7,71
İZMİT / İzmit Evliya Çelebi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Anadolu İmam Hatip Lisesi 136 2,44 49,56
İZMİT / Necip Fazıl Kısakürek Anadolu İmam Hatip Lisesi Anadolu İmam Hatip Lisesi 90 2,89 21,73
GÖLCÜK / Gölcük Anadolu Lisesi Anadolu Lisesi 68 4,64 8,72
DARICA / Darıca Ülkün Yalçın Anadolu Lisesi Anadolu Lisesi 204 4,90 10,05
İZMİT / 24 Kasım Anadolu Lisesi Anadolu Lisesi 170 4,98 7,08

Not: MEB tarafından liste yayınlanınca haberimiz güncellenecektir.

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme nasıl olacak

Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları vegeçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.

Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak.

Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

SINAVSIZ GİRİLECEK OKULLAR DA BELİRLENDİ

Sınavsız yerleştirmede, ortaöğretim kayıt alanı dikkate alınacak. Her ortaokul, o alan içinde gidebileceği ortaöğretim kurumları ile eşleştirildi. Dolayısıyla da kendi evlerine en yakın ve ortaokula da en yakın okullar eşleştirildi. Bundan sonra çok daha iyi akademik çeşitliği de olan bir eğitimi verelim istiyoruz. Öğrencilerin ikametgahları, okula devam durumu, tercihleri, okul başarı puanları ve yaş kriterleri de dikkate alınarak bir yerleştirme yapılacak.

ÖĞRENCİLER İSTEMEDİĞİ OKULA GİTMEYECEK

Öğrenciler istemediği bir okula yerleştirilmeyecek. Yeteri kadar kapasite hatta üzerinde de kapasite var. Özel okullarımız da var. Hiçbir öğrencimizi, velimizi, istemediği bir bölüme yönlendirme yok. Meslek lisesini, açık liseyi, imam hatip lisesini istemiyorsa oralara gönderme yok. Gönülsüz aş ya karın ağrıtır ya baş. Evlatlarımızın, ailelerinin istemediği bir okula evlatlarımızı nasıl göndeririz, çocuğun ondan sonraki sürecini kendisi için olumsuz bir yola nasıl iteriz.

120 BİN ÖĞRENCİ SINAVLA YERLEŞECEK

Merkezi sınavla öğrencilerin yaklaşık yüzde 10'una karşılık gelen 120 bin öğrenci fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile meslek liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilecek. Bu okullar dışında kalan tüm liseler sınavsız öğrenci alacak.

Liselere yerleştirmelerle ilgili kılavuz muhtemelen nisan ayının son haftasında ilan edilecek. 3-4 il hariç geri kalan bütün illerde sınavla öğrenci alacak liseleri belirledik. Merkezi sınavda sayısal ve sözel sorular yöneltilecek. Bu sorularda kesinlikle ezber istemiyoruz. Öğrenciler, öğretim programlarında verilen kazanımları benimsedi mi içselleştirdi mi bununla ilgili analiz yapabiliyor mu, eleştirel düşünme kabiliyeti var mı okuduğunu anlayabiliyor mu ve bunlardan sonuç çıkarıyor mu gibi sorular soracağız. Kesinlikle ezberci olmayacak, öğrencilerin kazanımları ne kadar benimsediğini anladığını ölçmek istiyoruz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.