Kızılay Haftası ile ilgili sözler, şiir, yazı ve kompozisyon örnekleri
KIZILAY’IM
Giyindirmek, barındırmak,
Kızılay’ın görevidir.
Onun için Kızılay’ım,
Yoksulların bir evidir.
Savaşlarda yaralıya,
Yardım için el uzatır.
Fakirlere kimsesize,
Ocağında “aş” kaynatır.
Deprem, yangın, su baskını,
Evler yakar, evler yıkar.
Felaketler çok olsa da,
Kızılay’ım hemen bakar.
Yardım edip Kızılay’a,
Biz de, biraz güç katalım.
Yarınını anlatarak
Kızılay’ı yaşatalım.
Hasan ŞEN
KIZILAY
Yardım elini açan,
Yoksullara koşarsın.
Şefkat, merhamet saçan,
Muhtaçlara sen varsın.
Deprem olsa bir yerde,
Veya yansa bir ocak.
Her acıya, her derde,
Yine sensin koşacak.
Seni bulur yanında,
Her felaket, her olay,
Zengin, fakir olanlar,
Sana muhtaç Kızılay.
İ. Hakkı TALAS
Kızılay Nedir? Kızılay Haftası ile ilgili kompozisyon.
Kızılay, kamu yararına olan sosyal bir hizmet kurumudur. Her yıl 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arası Kızılay Haftası olarak kutlanmaktadır.
Kızılay, her zaman karşılaşılan afetlerle, salgın hastalıklarla mücadele eder. Bu bakımdan sağlık ve sosyal dayanışma açısından önemlidir. Kan bağışı, aşılar gibi konularda halkın bilinçlenmesine de yardımcı olur. İnsanları ve toplumu her konuda bilinçlendirir ve insanlık duygusunu yüceltir. Yardım ve birlik duygularını geliştirir. Kızılay’ın önemi, yaşanan afetlerle daha da ortaya çıkmaktadır. Örneğin; 1999 Marmara depreminde depremden zarar gören insanların yardımına koşup, onlara ilâç, yiyecek ve içecek dağıtması bunu ortaya koyar. Yani tam bir kara gün dostudur.
Kızılay, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın tüm insanlığa yardım elini uzatır. Bayrağındaki beyaz renk yaralı askerlerin gömleklerini, kırmızı ay ise kan izlerini simgeler. Kan bağışı üzerine dikkat çekerler. Kimi insanlar kan vermenin zararlı olduğu düşüncesindedirler. Oysa sağlıklı her insan kan verebilir. Kan bağışı, hem kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımını canlı tutar hem de insanın dolaşımına dinçlik ve canlılık kazandırıp, kanın yerine genç hücrelerin dolaşıma katılmasını sağlar.
Kızılay’ın yaptığı tüm yardımlar, halkın yardım ve bağışlarından oluşur. En basitinden bir Kızılay pulu almak ya da kan bağışı yapmak bile önemli bağıştır. Bir gün biz de felâkete uğrarsak, Kızılay’ın bizim de yardımımıza koşacağını unutmamalıyız.
Tuğba Aydınlık
Kızılay Haftası Hakkında Hikayeler
Ali ile ablası Gizem, yolda yürürken Ali şaşkınlıkla dondu kaldı
( Neden donup kalmış olabilir? )
– Neyin Var? Bir şey mi oldu? dedi
– Abla bizim bayrağımız kırmızı, ay yıldızlı değil miydi?
– Evet öyle
– Peki bu bayrak ne bayrağı Türk bayrağından farklı Baksana beyaz ve kırmızı ay var üzerinde, dedi Ali
– Neyi merak ettiğini anladım canım Bu Kızılay bayrağı Kızılay ülkemiz için çok önemli bir yardım kuruluşudur Sana bununla ilgili bir hikaye anlatayım mı?
– Evet abla çok isterim, dedi Ali
– Bir varmış Bir yokmuş Çok uzak zamanlar çok güzel bir ülkede büyük bir felaket olmuş Evler yıkılmış, insanlar yaralanmış Herkes çok üzgün ve mutsuzmuş Bir gün o bölgeye büyük bir araba gelmiş İçinden büyük çadırlar, battaniyeler, yiyecekler çıkmış Gelenler insanlara yardım etmişler Yaralarını sarmışlar Yiyecek vermişler Onları üşümemeleri için battaniyeye sarmışlar Onlara kalmaları için çadırlar kurmuşlar
İşte bunları yapan Kızılay’mış Herkes onlara çok teşekkür etmiş
– Peki abla bize de bir şey olduğunda Kızılay mı yardım edecek?
– Evet canım kardeşim Kızılay gerektiği zaman herkese yardım eder dedi, Gizem
Ali artık Kızılay’ın ne olduğunu biliyordu Kızılay’ı çok sevmişti Ülkemizde böyle iyi insanlar olduğu için ne kadar şanslıyız diye düşündü.
KIZILAY
Kızılay bir yardım kuruluşudur. Savaşta ve barışta halkın karagün dostudur. Savaşta yaralananlara, ölenlerin ailelerine yardıma koşar. Yaraları sarar. Her türlü yardımı yapar. Barışta yangın, sel, deprem felaketlerine uğrayanlara sıcak yardım elini uzatır. Fakirlere, düşkünlere, kimsesizlere yardım eder. Onlara yiyecek, giyecek, içecek, yakacak, çadır ve para yardımı yapar. Her yıl 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında Kızılay Haftası’nı kutlarız. Kızılay bir yardım kurumudur. Yardım insancıl bir duygudur. İnsanları yücelten bir düşüncedir. Bu düşüncenin yaygınlaşması, dünyamızı güzelleştirir. Barış içinde bir arada yaşamamızı sağlar. İnsanlar arasında birlik ve beraberlik duygularını geliştirir.
Kızılay Haftasında Kızılay Derneğinin kuruluş amacı ve çalışmaları konusunda okulda, sınıfta konuşmalar yapılır, bilgiler verilir. Radyo ve televizyonda Kızılay ile ilgili programlar yayınlanır. Kızılayın merkezi Ankara’dadır. Türkiye’nin her il ve ilçesinde şubesi vardır. Okullarda Kızılay Kolu kurulur ve çalışır. Öğrencilerin üye olduğu bu kol, Kızılay’a pul satarak yardım toplar.
Felakete uğrayanlara din, dil, soy ayrımı yapmadan yardım edilmesi gerektiği görüşünü ilk olarak İsviçre’li bir yazar savundu. Tek tek yapılan yardımın yeterli olmadığı görüşünde birleşen Avrupalı devlet adamları İsviçre’nin Cenevre kentinde toplandılar. 1859 yılında İlk Yardım Derneği’ni kurdular. Bağımsız, yansız uluslararası bir kuruluş olan bu dernek daha sonra Kızılhaç adını aldı. Kızılhaç Derneği’nin kuruluşundan kısa bir süre sonra ülkemizde 1868 yılında Yaralı Askerlere Yardım Derneği kuruldu. Dernek bir süre sonra Hilal-i Ahmer adını aldı. Hilal ay, ahmer kırmızı demektir. Cumhuriyet döneminde derneğin adı bu anlamı açıklayıcı biçimde değiştirildi. Türkiye Kızılay Derneği oldu.
Kızılay; savaş, deprem, sel baskını, yangın, salgın hastalık gibi felakete uğrayanlara yardım eder. Depremden, selden, yangından zarar görenlerin yardımına koşar. Felakete uğrayanların barınmaları için çadır, battaniye yiyecek, giyecek dağıtır. Yaralananların iyileşmeleri için geçici hastaneler kurar. Savaşta yaralanan askerlerin iyileşmeleri için çaba gösterir. Onlara her tür yardımda bulunur.Kızılay salgın hastalık durumlarında hastalara yardım eder. Aşevleri açar, aşevlerinde yoksul, kimsesiz, düşkün yurttaşlara yiyecek ve içecek verir.
Yurt içinde ya da yurt dışında deprem, sel baskını, savaş olur olmaz Kızılay depolarını açar, felaket bölgesine çadır, battaniye, giyecek, yiyecek, kan ve ilaç gönderir. Bu yardımların dağıtımını sağlar. Kızılay ülke içinde ve ülke dışında yaptığı bu yardımları ; üyelerin ödentileri, yardımseverlerin bağışları ve öğrencilerin satın aldıkları Kızılay pullarından elde ettiği gelirlerle karşılar.
Kızılay, hiç bir ayrım gözetmeksizin doğal yıkımlara uğrayanlara, savaş yaralılarına, düşkünlere, salgın hastalıklara yakalananlara, din, dil, ulus ayrımı yapmadan yardım elini uzatır. Kızılay gerektiğinde aynı amaçlı Kızılhaç, Kızılaslan, Güneş gibi yardım kuruluşları ile işbirliği yapar. Kızılay gençlik kampları, aşevleri, hastaneler, dispanserler, kan merkezleri gibi sağlık ve yardım kuruluşlarını çalıştırır.
Türkiye Kızılay Derneği’nin beyaz zemin üstünde kırmızı aydan oluşan bir bayrağı vardır. Kızılay bayrağındaki beyaz renk yaralı askerlerin gömleklerini, kırmızı ay ise kan izlerini simgelemektedir. Kızılayın halka yaptığı yardımlar, yine halkın bu kuruluşa yaptığı yardımlardan, bağışlardan oluşur. Durumu iyi olan her vatandaş, Kızılay’a yardım etmeli, bağışta bulunmalıdır. Hepimiz Kızılay’a yardım edelim. Kızılay pulu alalım. Kurban Bayramında kestiğimiz kurban derisini bu kuruluşa bağışlayalım. Kızılay’a yaptığımız yardım fakire, fukaraya, felakete uğrayanlara yapılmış sayılır. Biz de bir gün felakete uğrarsak, Kızılay bizim de yardımımıza koşacaktır.
ÖZLÜ SÖZLER
Acılar paylaşıldıkça azalır.
Küçük yardımlar büyük işler görür.
Kızılay kara gün dostudur.
Ateşi söndüren su, acıyı dindiren Kızılay’dır.
Kızılay’ı unutma, sana da acılı günlerinde yardımcı olur.
Kızılay’a bağışlayacağınız bir damla kan, bir candır.
Kızıay üyelerin yardımı ile yaşar.
Acılı günlerin en yakın dostu Kızılay’dır.
Sen “Kan” ver, Kızılay “Can” versin.
Kızılay’ı sevmek, insanlığı sevmektir…
Kızılay ile karanlık günler biter.
İmkanın varken Kızılay’a yardım et, imkanın yokken yardım gör.
Bugün sen Kızılay’a, yarın bakarsın Kızılay sana…
Kızılay Türklüğün dayanışma gücüdür.
Türk Kızılayı insanlığın onurudur.
Türk Kızılayı insanların milliyetine bakmaz, ihtiyacına bakar.
İhtiyacın varsa, Türk Kızılayı var.
Türk Kızılayı bir kuruşu milyonlar yapar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.