Kışın yollara tuz atılmasının sebebi
Kışın, aşırı kar yağışı ya da ani sıcaklık değişimlerinin neden olduğu sıcaklık farklılıkları nedeniyle gizli buzlanma, buzlanma, don olaylarına rastlanmaktadır. Kar yağışının ani soğumalar sonucunda gerçekleşmesi ve katı olarak yeryüzüne ulaşması ardından birikerek yolların kapanmasına neden olduğu bilinmektedir.
Kar yağışının gerçekleşmesi ve ardından ani soğumaların devam etmesi yollarda don olaylarının yaşanmasına neden olur. Don olaylarının önüne geçmek için kışın yollara tuz atılmaktadır. Tuz, karın donma noktasını azaltarak daha düşük sıcaklıklara kadar buzlanmanın önüne geçilmiş olur. Bu nedenle tuzlama çalışmaları önceden yapılır ve don olayı yaşanmaz. Tuzlama faaliyetleri sıcaklık farklılıklarına göre yapılmaktadır.
Kışın çok kar yağışı alan bir bölgede, karayolları görevlileri yollardaki buzlanmayı gidermek için tuz kullanırlar. Buzlanmış yollara tuz döküldüğü zaman, tuz önce buz ile çözümlenir. Böylece buzlu su tabakası oluşturur ve bu çözeltinin donma noktası düşük olur. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile donmadan kalabilir. Yani, tuz buzun içine girince onu çözer. Tuz yine kalır ama buz çözüldüğü için artık o su değildir. Tuzlu sudur ve erime noktası saf sudan daha düşüktür. Bu sayede buzlanma önlenerek, yollarda güvenlik için tedbir oluşturulur.
Kar yağdığında neden yollara tuz serpilir
Bir maddeye, donma noktası daha düşük olan başka bir madde eklersek, karışımın donma noktası ilk maddeninkinden küçük, ikinci maddeninkinden yüksek olur. Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olması gereken sıcaklıkta erimeye başlar. Eğer donmamışsa da, normalde donması gereken sıcaklıkta donmaz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.