Kısaltmaların yazılması örnek cümleler

Kısaltmaların yazılması örnek cümleler
Bu yazımızda sizlere Kısaltmaların Yazılması Örnek Cümleler hakkında bilgiler vereceğiz.

Kısaltma; bir kelimenin, terimin veya özel adın, içerdiği harflerden biri veya birkaçı ile daha kısa olarak ifade edilmesi ve simgeleştirilmesidir. Kısaltmalarla ilgili kurallar şunlardır:

1-Kuruluş, ülke,  kitap,  dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: » APS (Acele Posta Servisi), ABD (Amerika Birleşik Devletleri), AKBİL (Akıllı Bilet), TDK (Türk Dil Kurumu), TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)

Büyük harfle yapılan kısaltmalarda harfler arasına nokta konulmaz. T.C. gelenekselleştiği için bu kuralın dışında kabul edilir.

Büyük harflerle yapılan kısaltmalar açılımı ile okunmaz. Bu nedenle bu kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın son harfi dikkate alınır. TRT’nin, PTT’de, GATA’nın, TBMM’ye [(Türkiye Büyük Millet Meclisinde (yanlış)]

2-Element ve ölçülerin yazımında uluslar arası kısaltmaları kabul edilir. Bu kısaltmalar küçük harfle yazılır, sonlarına nokta konulmaz ve açılımıyla okunur:

km →kilometre,  
kg →kilogram
sn →saniye

3-Kuruluş, kitap,  dergi ve yön adlarıyla element ve ölçülerin dışında kalan kelime ve kelime gruplarının kısaltılmasında, ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler dikkate alınır:

Fr. →Fransızca, dk. →Dakika

4-Küçük harfle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu dikkate alınır. Sonunda nokta olan kısaltmalar kesme işaretiyle ayrılmaz: 
g’dan, İng.yi, vb.leri, cm’yi

Numara sözünün kısaltması da kelime gibi okunduğundan getirilecek olan ek okunuşa göre getirilecektir: 
No.lu, No.suz

 

Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin veya üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: vb.leri, Alm.dan, İng.yi; cm³e (santimetreküpe), m²ye (metrekareye), 64ten (altı üssü dörtten) vb.

Sert ünsüzle biten kısaltmalar, ek aldıkları zaman oku­nuşta sert ses yumuşatılmaz: AGİK’in (AGİĞ’in değil), CMUK’un (CMUĞ’un değil), RTÜK’e (RTÜĞ’e değil), TÜBİTAK’ın (TÜBİTAĞ’ın değil) vb.

Ancak birlik kelimesiyle yapılan kısaltmalarda söyleyişte k’nin yu­muşatılması normaldir: ÇUKOBİRLİK’e (söylenişi ÇUKOBİRLİĞE), FİSKOBİRLİK’in (söylenişi FİSKOBİRLİĞİN) vb.

83
393
32
41
121
31
375
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.