Kethüda ne demek

Kethüda ne demek
Kethüda, Osmanlı döneminde, varsıl kimselerin ya da devlet büyüklerinin buyruğunda çalışan, onların birtakım işlerini gören kimse.

Kethüda, Osmanlı devlet ve esnaf teşkilatlarındaki bazı görevliler için kullanılan bir unvan.

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kethüda: 
Kahya, yardımcı, üst düzey devlet görevlilerinin yardımcısı, saray hizmetinde çalışan belirli esnaf (Arabacılar, şamdancılar, kilerciler vs.) gruplarının başı olan kişi.

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kethüda: 
Loncayı temsil eden, hükûmetle olan ilişkilerini yürüten görevli.

Tarih Terimi Olarak Kethüda: 
Büyük devlet adamları ile zenginlerin işlerini gören kimse. Kâhya.

Kelimenin Pehlevîce'den geldiği ve as­lının katak-xvatai olduğu belirtilir. Fars­ça'da kedhudâ şeklini almış, Türkçe'de hem bu şekilde hem de bundan gelen kâhya Diçiminde kullanılmıştır. Kedhudanın Farsça'da "ev, köy; taht" anlamındaki ked ile "sahip ve mâlik, efendi" mânası­na gelen hudâ kelimelerinden oluştuğu ileri sürülür. Kedhüdânın Osmanlı Türkçesi'ne kehaya, kaya şekillerinde geçip halk ağzında kâhya biçiminde kullanıldığı yolundaki görüşe rağmen kâhya kelimesi­nin menşei henüz kesin olarak aydınlan­mış değildir.

Kethüda tabiri çeşitli değişimler içeri­sinde köklü ve uzun bir geçmişe sahiptir. Bu terimin en eski kullanım şekline İran'­da II. Pers Krallığı (Partlar) zamanında hü­kümete karşı köyün temsilcisi olarak rast­lanmaktadır. Safevîler devrinde ise önce­leri "ev sahibi, aile reisi, evin yaşlısı ve bü­yüğü" demek iken zamanla anlamı genişleyerek mahalle yahut kabile reisi, hâ­kim, bir şehir veya köyün idarî hizmetle­rinden sorumlu muhtar, vali, vergi topla­makla yükümlü kimseler olarak kullanıl­dığı görülmektedir. İran'da kethüdaların durumuyla ilgili olarak XIX. yüzyılın ikinci yarısında bazı hukukî düzenlemeler ya­pılmıştır. 1935'te kethüda toprak sahip­lerinin hükümete karşı temsilinden so­rumlu tutulmuştur.

Kaynak:Eğitim Sistem

3
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.