Kedi ile Fare (Dinleme / İzleme Metni) Cevapları (8. Sınıf)
Fare ile Kedi Dinleme/İzleme Metni Cevapları
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 34 Cevapları
HAZIRLIK
Dostlarınızın hangi özelliklere sahip olmalarını istersiniz?
Cevap: Güvenilir, dürüst, yardım sever, karakterli, iyiliksever, hoşgörülü ve merhametli olmalarını isterdim.
Zor durumda kalan birine yardım ettiniz mi? Anlatınız.
Cevap: Evet ettim, bir arkadaşım bir ara çok büyük bir hastalık geçirmişti. Ben de o zor süreçte hemen her gün onu ziyaret ederek ona moral verdim.
1. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 35 Cevapları
Anlamı verilen sözcük ve sözcük gruplarını bulunuz. Boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz. Bu sözcük ve sözcük gruplarını anlamına uygun cümlelerde kullanınız.
Hezimet | Yenilgi. Cümlem: Rakibi küçük görerek çıktığımız maçta büyük bir hezimete uğradık. |
Gafil | Çevresinde olup bitenlerin farkına varmayan, sezmeyen (kimse), gözü bağlı, bilgisiz, aymaz. Cümlem: Ali’nin gafil biri olduğunu bildiğimizden onu şahit olarak düşünmedik. |
Seğirtmek | Sıçrayarak yakın bir yere doğru koşmak. Cümlem: Annesini görünce hemen seğirtip ellerine yapıştı. |
Debelenmek | Çırpınmak, tepinmek, kımıldanmak. Cümlem: Köpek var gücüyle debeleniyor ama sıkıştığı çukurdan çıkamıyordu. |
Leh | Bir şeyden veya bir kimseden yana olma, aleyh karşıtı. Cümlem: Hakemin rakip takımın lehine aldığı karar maçı kaybetmemize neden oldu. |
Rehavet | Vücutta görülen gevşeklik, ağırlık, tembellik. Cümlem: Yemek yedikten sonra çöken rehaveti dağıtmak için yürüyüşe çıktı. |
Badire | Birdenbire ortaya çıkan tehlikeli durum. Cümlem: Bu badireyi de atlattığımıza göre yol devam edebiliriz. |
Alaysı | Alayı andıran, alaya benzeyen, alay gibi, alayımsı. Cümlem: Arkadaşlarının alaysı bakışlarına aldırmadan tahtaya çıkıp soruyu çözdü. |
Dönek | İnanç ve düşüncesini değiştiren, sözüne güvenilmeyen, caygın, kaypak (kimse). Cümlem: Onun dönek bir olduğunu bildiğim için onu takıma almadım. |
Rehin Almak | Bir anlaşma, sözleşme veya isteğin yerine getirilmesini sağlamak için bir kimseyi alıkoymak. Cümlem: Soyguncular Banka görevlisini rehin aldı. |
Telkin Etmek | Bir duyguyu bir düşünceyi aşılamak. Cümlem: Öğretmenlerimiz, sınavı kazanamamanın dünyanın sonu olmadığı konusunda hepimizi telkin etmeye çalışıyorlar. |
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 36 Cevapları
2. ETKİNLİK
Kedi ile Fare metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1. Dinlediğiniz metinde kedinin başına nasıl bir olay gelmiştir? Açıklayınız.
Avcının kurduğu tuzağa düşmüştür.
2. Fare, içinde bulunduğu sıkıntılı duruma nasıl bir çözüm bulmuştur? Farenin bu tavrına örnek bir atasözü söyleyiniz.
Kediden yardım istemiştir. Atasözü : “Denize düşen yılana sarılır.”
3. “Çarçabuk dostluklar güven telkin etmez.” sözünden ne anlıyorsunuz? Siz bu görüşe katılıyor musunuz?
Dostluklar güven üzerine kuruludur ve güven için uzun bir zaman ihtiyaç vardır. Çıkar amaçlı kurulan dostluk bağına güvenmek doğru değildir. Bu görüşe katılıyorum.
4. Sizce fare ve kedi, toplumdaki hangi kişilik özelliğine sahip insanları temsil etmektedirler?
Çıkar amaçlı arkadaşlık kuran insanları temsil etmektedir.
5. Dinlediğiniz metinde olay nasıl sonuçlanmıştır? Bu sonuç hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kedi, farenin yardımıyla tuzaktan kurtulmuştur. Kedi fare ile dost olmak istemiştir. Fakat fare, çıkar amaçlı kurulan bu ilişkinin eski düşmanlığın yok olmasını sağlamayacağını söyleyerek bu dostluk teklifini geri çevirmiştir.
3. ETKİNLİK
“Kedi ile Fare” metninin konusunu ve ana fikrini bulunuz.
Konu: Dostluk ve güven
Ana Fikir: Çıkar amaçlı kurulan dostluklar uzun süre devam edemez.
4. ETKİNLİK
“Kedi ile Fare” metnini özetleyiniz.
Kedi İle Fare Metni Özeti
Kedi ruhi bir avcının kurduğu tuzağa düşmüştür. Fare Feridun düşmanından kurtulduğu için bu duruma çok sevinmiştir. Derken arkasında bir gelincik, tepesinde de bir baykuş far eder. İkisi de fareyi kapmak istemektedir. Fare bu durumdan kurtulmak için kediden yardım istemeye karar verir. Kediyi ikna eder. Fare kediyi düştüğü tuzaktan kurtarır. Baykuş ve gelincik kedinin fareye yaklaştığını görünce umutlarını yitirip giderler. Kedi ve fare içine düştükleri sıkıntıdan kurtulurlar. Kedi fareye dost olmayı teklif eder. Fare çıkar amaçlı kurulan dostluğun uzun sürmeyeceğini söyler ve bu teklifi reddeder.
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 37 Cevapları
5. ETKİNLİK
Aşağıda La Fontaine’nin (La Fonten) “Aslan ile Fare” fablının farklı çevirileri verilmiştir. Metinleri okuyunuz. Okuduğunuz iki farklı çeviriyi karşılaştırınız. (Kahramanlar, konu, biçim, anlatıcı…)
Kahramanlar: İki metinde de kahramanlar aynıdır. Aslan ile Fare..
Konu: İki metinde de Aslan ve Farenin başından geçen konular anlatılmaktadır.
Biçim: Birinci metnin türü fabl iken ikinci metnin türü Şiirdir.
Anlatıcı: Birinci ve ikinci metinde anlatıcı üçüncü şahıstır.
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 38 Cevapları
6. ETKİNLİK
a) Araştırdığınız fabl örneklerinden en beğendiğinizi aşağıdaki maddelere dikkat ederek anlatınız.
Tilki İle Kedi
Tilki ile kedi sohbet ediyorlarmış. Tilki durmadan ne kadar hilekar ve kurnaz olduğunu anlatıyormuş. Söylediğine göre düşmanları onu alt edemezmiş çünkü onlardan kurtulacak bir sürü oyun ve hile bilirmiş.
Kedi biraz da utanarak; “Ben fazla oyun bilmem ki!” demiş. “Düşmanlarımın elinden kurtulmak için bir tek yol bilirim, o da kaçmaktır.”
Tilki; “Kedi kardeş!” demiş, “Ben her tehlike karşısında başımın çaresine bakabilirim ama senin durumuna üzülüyorum. Korkarım bir gün düşmanların seni çabuk alt edecek.”
Az sonra bir sürü tazının bağrışmalarını duymuşlar. Bir avcı topluluğuna ait olan bu köpekler, bütün hızlarıyla kendilerine doğru koşuyormuş. Kedi hemen yanındaki bir ağacın dallarına sıçrayarak en üstteki bir yaprak kümesinin içine saklanmış.
Tilki ise; “Acaba şu hileyi mi yapsam, yoksa bu hileyi mi?” diye düşünmeye başlamış. Çünkü o kadar çok hile biliyormuş ki, hangisini uygulamasının daha doğru olacağına karar veremiyormuş. Tam birisini uygulayacakmış ki tazılar etrafını çevirip tilkinin işini bitirivermişler.
Bütün olanları yukarıdan seyreden kedi, çok hile bilmediğine şükretmiş.
b) Arkadaşınızın sözlü sunum performansını aşağıdaki formda verilen maddelere göre değerlendiriniz.
Bunu kendiniz cevaplamalısınız.
7. ETKİNLİK
a) Aşağıdaki değerler ağacından istediğiniz bir değeri seçiniz.
adalet, dostluk, öz denetim, yardımseverlik, saygı, dürüstlük, sabır, sevgi, vatanseverlik, sorumluluk
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 39 Cevapları
b) Seçtiğiniz değerle ilgili öyküleyici bir metin yazınız. Aşağıdaki yazı taslağını doldurup yazınıza uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
SEVGİNİN ÖNEMİ
Sevgi insanın her zaman ruhuna huzur veren bir duygudur. Sevgi olmadan ne insanın bu dünyada bir yaşam amacı kalır ne de insan sevgisiz bu dünyada bir an bile nefes alabilir. Sevgi bir orman gibidir. O ormandaki ağaçları keserseniz orman yok olur her yer çöle döner. Bir zamanlar bir kralın kızı vardı. Kral kızını sevdiği fakir genç yerine zengin vezire vermişti. Ancak sevgisizlik yüzünden kız günden güne solacak ve ölecekti. Kızı öldükten sonra aklı başına gelen kral yaptığı hatayı anlamıştı. Kızını sevgisiz bir çöle dönüştürmüştü. Bu yüzden sevgiyi her zaman kalbinizin yoldaşı yapın ey insanlar!
Yazının Konusu: Sevginin önemi
Yazının Ana Fikri: Sevgi olmazsa insan da olmaz.
Serim Bölümü: Sevginin neden önemli olduğu
Düğüm Bölümü: Sevgi ile ilgili öykünün anlatılması
Çözüm Bölümü: Sevgi olmazsa insanın başına neler geleceği
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.