Kazım Karabekir’in ifadelerini ekonomik bağımsızlık açısından değerlendiriniz
33. Kaynak: “… Ekonomideki cehaletimiz, siyasetteki başıboşluğumuzla el birliği etmiş ve milletimizi kemirmiş, kemirmiştir… Çocuklarımızın doğduğu günden itibaren boğazına yabancı sütü dökersek, yabancı bez ve pamuklarına sarıp yine yabancı beşiğine yatırırsak, ayağındaki patiğinden, başındaki mavi nazar boncuğuna ve elindeki teneke parçasına kadar yabancı malından yaparsak, Avrupa’da çakılmış dört tahtadan ibaret olan sandalyeler en ücra yerlere kadar girerse ve üstüne bir de kulaklarına benim oğlum paşa olacak gibi ninni söyleyerek uyutturucu telkin yaparsak, büyüdükten sonra doğaldır ki üzerinde ve çevresinde artarak yabancı mallar bulunacak ve paralarımız akıp gidecektir…” (Ayşe Afet İnan, İzmir İktisat Kongresi, s. 87-88) (Düzenlenmiştir.)
Karabekir Paşa eğitim ve öğretim, ülkenin genel durumundan pek farklı olmadığı gibi belli bir kesim bu alanda kalkınmanın ancak İstanbul’dan olabileceğini düşünmektedir. Böyle bir düşüncenin yanlış sonuçlar ortaya çıkaracağını gören
Kazım Karabekir, tahsil ve terbiye sistemimizin, ilim müesseselerimizin kuruluş yerlerinin yanlış olduğunu, usullerinin eksik olduğunu ve yeterli gelmediğini belirtirken, kalkınmanın sendelemek olmadığını dile getirmektedir. İlave olarak diğer taraftan İstanbul’da bulunan çok az sayıda insanın münevver geçindiğini fakat diğer taraftan okulsuz ve eğitimsiz büyük bir gençliğin bulunduğunu da gözden ırak tutmayan Paşa, gençler arasında bu ikiliğin aydınlar ile halk arasında da mevcut olduğuna temas eder.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.