Kayaçların hammadde olarak kullanıldığı yerleri ve bunun önemini çeşitli kaynaklardan araştıralım
Kayaçlar, oluşum şartlarına ve kökenlerine göre, magmatik, metamorfik (başkalaşım) ve sedimanter (tortul) olmak üzere başlıca üç gruba ayrılmaktadırlar.
Magmatik kayaçlar, magmanın veya lavların soğuması ve katılaşması sonucu oluşan kayalardır. Magmanın soğuması ve katılaşması derinlerde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara plütonik kayaçlar (derinlik kayaçları) denir (Örnek: Granit).
Mağmanın soğuma ve katılaşması yüzeyde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara volkanik kayaçlar denir. (Örnek: Bazalt).
Doğada çok büyük bir yer tutan ve farklı mineral yapılardan oluşan taş ve kaya parçalarına kayaç denmektedir. Özellikle kayaçlar dünyamızda birçok farklı taş ve kaya parçalarından oluşmaktadır. Özellikle etrafımızda baktığımız zaman birçok farklı kayaç görebiliriz. Çünkü çevremizde şahit olduğumuz pek çok değişik taş ve kayalar kayaç olarak bilinmektedir.
- Kömür
- Mermer
- Kum
- Kireçtaşı
- Çakıl
- Elmas
- Granit
- Kil
- Altın
Bu kayaçlardan bazıları çok değerlidir. Özellikle takı dünyasında kullanılması ile beraber aynı zamanda yakıt olarak ya da farklı alanlarda kullanılırlar. Bazılarının ise değeri azdır ancak yine de değişik kullanım alanları bulunur. Kayaçlar oluşumu esnasında bazı özellikler kazanmıştır. Bu özellikleri kazandıran yapılar ise mineral olarak bilinir. Bu yüzden doğal yollarla oluşmuş olan kayaçlar mineraller sayesinde, farklı özellikler ile değişik değerlere sahip hale gelmiştir
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.