Kasların yapısı ve kas çeşitleri nelerdir
Kaslar, insan vücudunun hareket etmesinde kemikler ve eklemlerle birlikte görevli olan yapılardır. Masadaki kalemi elimize almak veya arkadaşımıza gülümsemek için kaslarımızın çalışması gerekir. Küçük bir adım atabilmemiz için bile ayaklarımızda ve sırtımızda bulunan kaslar, birbirleriyle uyum içinde çalışmalıdır. Kaslarımız olmasaydı ne yürüyebilir ne soluk alabilir ne de yediğimiz besinleri sindirebilirdik
Kaslarımız çalışma düzenleri, vücutta bulundukları yerler ve şekilleri dikkate alındığında düz kaslar, çizgili kaslar ve kalp kası olmak üzere üç grupta incelenebilir.
Düz Kaslar, yavaş kasılıp gevşerler ve yorulmazlar. İsteğimiz dışında çalışan mide, böbrek ve ince bağırsak gibi iç organlarımızın yapısında bulunurlar.
Çizgili Kaslar İskelete bağlı kaslardır. Bu nedenle “iskelet kası” olarak da adlandırılırlar. Hızlı kasılıp gevşerler ve çabuk yorulurlar. İsteğimizle çalışan kol, bacak, boyun ve göz kapağı gibi yapılarımızda bulunurlar.
Kalp kası kalbimizin yapısında bulunur. Çizgili kas yapısındadır ve hızlı kasılıp gevşer. Düz kaslar gibi isteğimiz dışında çalışır. Kalp kası yaşamımız boyunca düzenli olarak ve yorulmadan çalışmaya devam eder.
Hareketi sağlayan kaslar uyum içinde çalışırlar. Örneğin kolumuzun ön ve arkasında birbirine zıt olarak çalışan bir çift kas vardır. Bu kasların kasılıp gevşemesiyle hareket gerçekleşir. Kasılan kas şişkinleşir, gevşeyen kas uzar.
- Kolun dirsekten bükülmesi sırasında pazu kası kasılırken arka kol kası gevşer.
- Kolun dirsekten açılması sırasında arka kol kası kasılırken pazu kası gevşer
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.