Karasal iklim nedir

Karasal iklim nedir
Karasal iklim nedir, karasal iklimin görüldüğü yerlerde en çok yetiştirilen ürünler, nerelerde görülür, karasal ikliminin özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde denizden uzak iç kesimlerde görülen iklim tipidir. Bu iklimin etkili olduğu yerlerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve karlı geçer. Ülkemizde görülen iklim tipleri içerisinde en geniş alanda etkili olan iklim tipidir.

Karasal iklimin görüldüğü yerlerde bitki örtüsü, ilkbahar yağmurları ile yeşeren, yaz sıcaklığı ile kuruyan bozkırlardan oluşur.

Karasal iklimin görüldüğü yerlerde en çok yetiştirilen tarım ürünü; yetişme döneminde yağmur, olgunlaşma döneminde kuraklık isteyen buğdaydır. 

Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kışın kar yağışı ve buzlanma görülür. Bu durum ulaşımı olumsuz yönde etkiler.

Karasal iklimin görüldüğü köylerde konut yapımında kerpiç daha çok kullanılır. Kerpiçten yapılan evler yazın serin, kışın ise sıcak olur.

Karasal iklim nerelerde görülür

Karasal iklim ülkemizde, denizden uzak iç bölgelerimizde görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Karasal iklimin yaşandığı Erzurum ve Kars'ta yazlar serin ve yağışlı geçer. Karasal iklimin göründüğü alanlarda, kışın sık sık don görülür. Karasal iklim karakteristik bitki örtüsü, bahar yağmurları ile çiçek açan ve yaz kuraklığı ile kuruyan bozkırlardır.
Ülkemizde, Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Erzurum-Kars Bölümü'nde görülmektedir. Bu iklim türü özellikle deniz etkilerinden uzak bir yüksekliğin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde dikkat çekicidir. Bu iklimin görüldüğü Doğu Anadolu Bölgesi'nde ülkemizde en düşük sıcaklık değerlerine rastlanır ve değerler -40 ° C ve -46 ° C'ye kadar düşer.

Karasal iklimin özellikleri nelerdir

Karasal iklimin özelliklerini sıralamak gerekirse sizlerin de ilk olarak dikkatini çekecek olan madde sıcaklık farklılıkları olacaktır. Özellikler sıralı olarak verilirse:
1. Kış erken gelir ve havalar çok soğur. Kar toprakta ortalama 80-90 gün kalır.
2. Yaz mevsimi erken gelir ve çok ısınır ve kar hızla erir.
3. En sıcak ayların ortalaması 20 °C civarında olmaktadır. Bazen sıcaklıklar 30 °C'ye kadar çıkabilir.
4. En soğuk ay ortalaması -10 °C civarındadır. Bazı günler sıcaklık -40 °C'ye düştüğünde gözlemlenebilir.
5. Yıllık ortalama sıcaklık 3-5 °C'dir.
6. Yıllık sıcaklık farkı 40-50 °C'ye kadar ulaşabilir
7. Yıllık ortalama yağış miktarı 500-600 mm civarındadır.

69
18
6
6
8
7
26
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.