Kalıp yargı örnekleri nelerdir

Kalıp yargı örnekleri nelerdir
Kalıp yargı nedir, kalıp yargı örnekleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kalıp yargılar belli faktörler sonucu oluşan düşünce kalıplarıdır. Kalıp yargılar zamanla oluşur ve yaygınlaşır. Bireyler kalıp yargıları topluma uyum sürecinde öğrenir, bazı bireyler de bu kalıp yargılarla hareket etmeyi seçebilir. Ancak unutulmamalıdır ki kalıp yargılar hiçbir zaman kesinlik içermemektedir ve kalıp yargıların bilimsel bir geçerliliği de yoktur.

Kalıp yargı örnekleriAçıklamalar
Kadınlar duygusaldır.İnsan, doğası gereği duygusaldır ve duygusallık belli bir cinsiyete ait değildir. Erkekler de kadınlar da duygusal olabilir.
Yaramaz çocuklar zekidir.Yaramazlık ile zekâ arasında bir bağlantı olduğu söylenemez. Yaramaz çocuğun zekâ yönünden uslu çocuktan farkı yoktur.
Pahalı olan ürünler kalitelidir.Bazı insanlar aynı özelliklere ve işleve sahip iki ürün arasında kararsız kaldığında pahalı olanı tercih edebilmektedir. Bu yanlış bir tutumdur. Çünkü pahalı ürünlerden bazıları kalitesiz olabileceği gibi ucuz ürünlerden bazıları da kaliteli olabilir.

Kalıp yargı demek:

Bir grup hakkında o bireyler ile tanışmadan ya da o gruptan bir birey ile tanıştığımızda edindiğimiz izlenimlerin ya da düşüncelerimizin o gruba ait tüm bireyler üzerinde doğru olduğunun düşünülmesidir.

Kalıp yargılar insanlar ile tanışmamızı zorlaştırır, insan ilişkilerimizi geliştirmez.

Örneğin,

  • Zengin bir Yahudi gördüğümüzde bu tüm Yahudilerin zengin olduğu anlamına gelmez. Ama eğer tüm Yahudiler zengindir dersek o zaman kalıp yargı olur.
  • Arabası olan kişinin zengin olduğu ve durumunun iyi olduğu düşünülür. Ancak, o kişi arabayı borç ederek almış olabilir. Yani sadece arabası var diye kalıp yargı yaparak zengin denilebilmektedir.
  • Tüm Ortadoğulu insanların tembel olduğunu düşünmek de kalıp yargılardan birisidir.
  • Öğrencisine bağıran bir öğretmen görüldüğü zaman öğretmenlerin kötü olduğunu düşünmekte kalıp yargıdır.
  • Tüm Avrupalıların çalışkan olduğunu düşünmek de kalıp yargılardan birisidir.
  • Tüm sarışınların güzel olduğunu düşünmek de kalıp yargılardan birisidir.
  • Derslerinde başarısız olan bir öğrencinin hiçbir işi yapamayacağı düşüncesi kalıp bir yargıdır.
  • Tüm matematik konularının sıkıcı olduğunu düşünmek de kalıp yargılardan birisidir.
  • Tüm öğretmenlerin kötü olduğunu düşünmek de kalıp yargılardan birisidir.
  • Tüm yurtdışında okuyan öğrencilerin zengin düşünmek de kalıp yargılardan birisidir.

2401
4000
6100
1101
1200
1300
8444
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum