Kâfirun Suresi okunuşu ve anlamı

Kâfirun Suresi okunuşu ve anlamı
Kâfirun Suresi okunuşu ve anlamı nedir, Kafirun suresi kaç ayetten oluşur, Kafirun suresinin konusu nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kur’an-ı Kerim’in 109. suresi olan Kâfirûn suresi, 6 ayettir ve Mekke’de nazil olmuştur. Adını, ilk ayetindeki “Kâfirûn” ifadesinden almaktadır. Kâfirûn, “kâfirler” anlamına gelir. Bu surenin ilk ayetinde, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) seslenilerek “De ki: Ey kâfirler!” buyrulmaktadır.
İslamiyetten önce insanlar putlara tanrı diye tapıyorlardı. Yani onların önünde saygıyla eğiliyor, dilek ve isteklerini putlara iletiyor, putlar için kurban kesiyorlardı. Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberliğinin ilk dönemlerinde Mekkelileri İslam’a davet etmiş, onları putlara tapmaktan vazgeçmeye çağırmıştı. Mekkeliler, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) çeşitli tepkiler göstermişlerdir. Ona hakaret etmişler, baskı yapmışlardır. Bunlardan sonuç alamayınca da Hz. Peygamber’e (s.a.v.) birtakım teklifler yapıp onunla uzlaşmayı denemişlerdir. Örneğin bir gün Hz. Peygamber’e (s.a.v.) gelip şöyle bir teklifte bulunmuşlardır: “Ey Muhammed! Bir sene sen bizim ilahlarımıza tap, bir sene de biz senin ilahına tapalım.” Müşriklerin bu teklifi üzerine Kâfirûn suresi nazil olmuştur.(39) Bu surede, şirk ve küfür ile imanın asla bir araya gelemeyeceği belirtilir. Birbirine tamamen zıt olan bu iki inanç biçimi arasında asla uzlaşma olamayacağı açıkça ifade edilir. İnkârcıları memnun etmek için tevhit inancından asla taviz verilemeyeceği açıkça ortaya konulur. Müslüman’ın tevhit inancını benimserken inancında net, açık ve ihlaslı olması gerektiği açıklanır. Son ayette ise herkesin inancının sorumluluğunun kendisine ait olduğu belirtilir.

Kâfirun Suresi okunuşu

Kul yâ eyyühel kâfirûn. Lâ a’büdü mâ ta’büdûn. Velâ entüm âbidûne mâ a’büd. Velâ ene âbidün mâ abettüm. Velâ entüm âbidûne mâ a’büd. Leküm dînüküm veliye dîn.

kafirun-suresi.jpg

Kâfirun Suresi anlamı

De ki: “Ey Kâfirler!” Ben sizin taptıklarınıza tapmam. Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz. Ben sizin taptıklarınıza tapacak değilim. Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz. Sizin dininiz size, benim dinim de banadır.

Kâfirun Suresi Hakkında

Mekke döneminde inmiştir. 6 âyettir. “Kâfirûn”, inkârcılar demektir.

Kâfirun Suresi Nuzül

Mushaftaki sıralamada yüz dokuzuncu, iniş sırasına göre on sekizinci sûredir. Mâûn sûresinden sonra, Fîl sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Medine’de indiğine dair rivayet de vardır (bk. Şevkânî, V, 597). Tefsirlerde anlatıldığına göre Kureyşliler Hz. Peygamber’den bir sene kendi ilâhlarına tapmasını, bir sene de kendilerinin onun ilâhına tapmalarını istemişler. Hz. Peygamber de “Allah’a bir şeyi ortak koşmaktan yine O’na sığınırım!” demiş; bu defa Kureyşliler, “Bizim ilâhlarımızdan bazılarını istilâm et (öp, el sür), biz de seni tasdik edip ilâhına ibadet edelim” demişler. Bunun üzerine Kâfirûn sûresi inmiştir (Taberî, XXX, 213-214; Kurtubî, XX, 225).

Kâfirun Suresi Konusu

Sûrede Hz. Peygamber’in inkârcılarla şirk ve sapkınlıkta birleşemeyeceği kesin bir üslûpla ifade edilmekte ve inancın şirkten uzak tutulması hedeflenmektedir.

Kâfirun Suresi Fazileti

Müfessirler bu sûrenin faziletiyle ilgili olarak Hz. Peygamber’in, “Kul hüvellahu ehad Kur’an’ın üçte birine denktir, Kul yâ eyyühel-kâfirûn ise dörtte birine denktir” buyurduğunu; Sahâbe’den birine, “Uyumak üzere yatağına yattığında Kul yâ eyyuhel-kâfirûn sûresini oku; bunu okursan şirk inancına sapmaktan korunursun” dediğini naklederler (İbn Kesîr, VIII, 526; Şevkânî, V, 597-598).

Kaynak:Eğitim Sistem

7
1
0
1
1
5
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.