İtikad, fıkıh, mezhep ve fırka ne demektir
İtikat; inanç anlamına gelir. Arapça bir kelimedir. Bir fikre, bir inanca bağlanma; inanma. Bir din veya mezhebin temel inanç değerleri. Allâh’a kalbî bağlılık, kesin inanma; îman anlamlarına gelmektedir.
- Tüm bu olanlardan sonra ona itikatımı kaybettim.
- Dini bütün, itikatlı bir insandı.
Fıkıh; İslami yasaların uygulanması anlamına gelir. Fıkıhla ilgilenen kişiye de fakih adı verilir. Bir şeyi lâyıkıyla bilme, şuurlu olarak idrak etme, kavrama. İslâm hukuku anlamlarına gelmektedir.
- Müslümanlar, fıkıh hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Mezhep; bir dinin farklılaşmış kollarına verilen addır. Mezhep gidilen yol, benimsenen usül ve görüş demektir. Dinî anlamda mezhep ise, müctehid bir âlimin fikir ve görüşlerini benimseyen insanların meydana getirdiği dinî ekollere denir.
- Farklı mezheplerden olmak çatışmaya sebep olmamalıdır.
Tasavvuf; yaratanla yaratanın bir olduğuna inanılan, varlık birliğine dayanan din, akımdır. Tasavvuf; bir arınma disiplinidir. Allahʼtan uzaklaştıran her şeyden sakınarak “takvâ”ya erebilme yoludur. Nefsânî ihtirasları dizginleyip rûhânî istîdatları inkişâf ettiren bir mânevî terbiyedir.
- Mevlana’nın bu kitabını okuduktan sonra tasavvufa karşı ilgim arttı.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.