İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünün ana giriş kapısının en üstünde hangi Osmanlı padişahının tuğrası bulunmaktadır

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünün ana giriş kapısının en üstünde hangi Osmanlı padişahının tuğrası bulunmaktadır
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünün ana giriş kapısının en üstünde hangi Osmanlı padişahının tuğrası bulunmaktadır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünün ana giriş kapısının en üstünde hangi Osmanlı padişahının tuğrası bulunmaktadır 

A- Abdülaziz

B- Abdülmecid

C- II. Abdülhamid

D- Mehmet Reşad

Doğru Cevap: Abdülaziz

Abdülaziz'in tuğrası 81 yıl sonra bulundu

İstanbul Üniversitesi'nin kapısının üstünde yıllardır varlığı fark edilemeyen Sultan Abdülaziz'in tuğrası, restorasyon çalışması sırasında ortaya çıkarıldı

Beyazıt'taki Serasker Binası Abdülaziz döneminde yıkılarak, yerine şu anki İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası yaptırılırken, binayla aynı mimari havayı taşıyan bir kapıya duyulan ihtiyaç, Sultan'a iletildi. Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in verdiği bilgiye göre yeni binanın dış duvarları bittikten sonra Paris seyahatinden dönen Sultan Abdülaziz, meydana bakan kısımda Paris'teki Zafer Abidesi'ne (Arc de Triomphe) benzer bir kapı yapılmasına onay verdi.

1933'TE KAPATILDI

Kapının Beyazıt Meydanı'na bakan dış cephesinin en üstünde, Padişah Abdülaziz'in tuğrasına yer verildi. Ana giriş kapısının üzerindeki kitabe ve tuğralar 1933'te kapatıldı. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in gayretleri sonucunda 1949'da sülüs yazı ile yazılan kitabelerin üstündeki beyaz mermer plakalar açığa çıkartıldı. Fakat tuğralar açılamadı. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 23.02.2007 tarihli kararında, yapı üzerindeki mermer madalyonların açılarak, altında bulunduğu düşünülen tuğraların tespit edilmesi ve durumunun bildirilmesi istendi. Restorasyon çalışmalarına başlandığında madalyonların altındaki tuğralar bulundu. İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 19.02.2014 tarihli kararı ile tuğralar tekrar gün yüzüne çıkarıldı. 81 yıldır akıbeti bilinmeyen tuğralar ile üstündeki Abdülfettah Efendi'nin imzası da görünür hale geldi. Kapının restorasyon ve konservasyon çalışmasında, cephe temizliği, taş onarımlar, kimyasal sağlamlaştırma, kalem işi süslemeleri de yapıldı.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum