İstanbul Teknik Üniversitesi, ya da kısaca İTÜ, İstanbul, Türkiye’de yer alan bir devlet üniversitesi. 1773’te Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kuruldu.
İTÜ, Osmanlı döneminde batılı anlamda bir mühendislik eğitimi vermek için açıldı. Osmanlı’nın batı referanslı ilk eğitim kurumlarından biri olup Dünya’nın en eski teknik üniversitelerinden biridir. Zamanla padişahların ve cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğiyle büyüyüp gelişen okul bugün merkezi İstanbul’un iş merkezi Maslak’ta bulunan 4’ü Avrupa, 1’i Anadolu yakasında toplam 5 yerleşkeye yayılmıştır. Maçka, Taşkışla ve Gümüşsuyu yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan binalarda hâlâ eğitim yapılmaktadır. İTÜ mezunları cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’nin büyümesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamışlar, Türkiye’de pek çok ilke ve pek çok mühendislik eserinin altına imzalarını atmışlardır.
Türkiye’de ilk kez televizyon yayınlarının yapılması, ilk üniversite radyosunun kurulması, bilgisayarı ilk kez kullanan üniversite olması, ilk defa bir Türk üniversitesinin uzaya uydu göndermesi; ilk yerli haberleşme uydusu, ilk yerli helikopter ve ilk yerli insansız otomobilin yapılması gibi mühendislik alanında Türkiye’deki pek çok ilk İTÜ tarafından gerçekleştirilmiştir.
İTÜ bugün bünyesindeki 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile 22000 civarında lisans, 10000 civarında lisansüstü, 3300 civarında doktora öğrencisi ve 2100 civarında akademik personel ile eğitim hayatını sürdürmektedir. Türkiye’deki pek çok üniversiteden farklı olarak kuruluşunda inşaat, mimarlık, makine ve elektrik olarak 4 fakülteye ayrılmıştır. İTÜ’lü pek çok hoca ve mezun TÜBİTAK bilim ödülü ve TÜBA ödülü almıştır ve pek çok hoca da ABD, İngiltere, Rusya bilimler akademisi üyesidir.
Fakülteler
- Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi
- Denizcilik Fakültesi
- Elektrik Elektronik Fakültesi
- Fen Edebiyat Fakültesi
- Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi
- İnşaat Fakültesi
- İşletme Fakültesi
- Kimya ve Metalurji Fakültesi
- Maden Fakültesi
- Makina Fakültesi
- Mimarlık Fakültesi
- Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi
- Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi
Enstitüler
- Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü
- Bilişim Enstitüsü
- Enerji Enstitüsü
- Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Deprem Mühendisliği ve Âfet Yönetimi Enstitüsü