İslam Medeniyeti deyince aklımıza neler geliyor
İnsanlık tarihinde birçok uygarlık ortaya çıkmıştır. Uygarlıkların ortaya çıkmasında bilim ve fen ile birlikte tarihi devamlılık ve coğrafi özellikler de ön plana çıkmıştır. İslam Medeniyeti de İslam’ın nazil olmasından sonra oluşan ve tarih içinde gelişen bir medeniyet olmuştur.
İslam Medeniyeti deyince akla, insani ve beşeri ilişkiler gelmektedir. İslam’ın ortaya koyduğu gıda rejimi, savaş hukuku ve medeni hukuk insani ilişkilerin gelişmesinde ve toplum içinde beşeri ilişkilerin yerleşik hale gelmesinde etkili olmuştur. Ahlaki ve hukuki kurallar İslam’ın ortaya koyduğu hükümlere istinaden oluşturulduğu içinde adalet, merhamet, vicdan, insaf değerleri medeniyeti kuran temel taşlar olmuşlardır.
Medeniyet, şehre mensup olan, şehirli anlamlarına gelen Arapça bir kelimedir. Medeniyet, ortak özellikler gösteren sosyal gruplar veya bunların bütününe verilen isimdir. Medeniyet, farklı kültürlerin bir araya gelmesi ile oluşur. Örneğin, Türk ve Arap kültürü birbirlerinden farklıdır ama her ikisi de İslam medeniyetinin bir parçasıdır.
Bu açıdan medeniyet kültürden daha geniş kapsamlıdır. Kültür, bir toplumun sahip olduğu maddi ve manevi değerlerin bütününe verilen isimdir. Örneğin, misafire çay ikram etmek kültürümüzün temel ilkelerindendir. Her toplumun kendine ait bir kültürü vardır çünkü her toplumun, giyim alışkanlıkları, yeme içme tarzı birbirinden farklıdır. Medeniyet, İslam medeniyeti, Batı medeniyeti gibi büyük tarihî oluşumları ifade içinde kullanılabilir. Günümüzde medeniyet kavramı yerine uygarlık kavramı da kullanılmaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.