İslam alimlerine göre dinin tanımı
İslam, son ve tek din olarak dünya üzerinde yaşamaktadır. İslam dininin tanımı bugüne kadar birçok İslam alimi tarafından yapılmıştır. Din, borç demektir. Bu kavram manasıyla çok genel bir tanım olmaktadır.
İslam alimleri dini, itaat ve ceza anlamlarına karşılık gelecek şekilde insanın hayatındaki sorumluluğu ortaya koyan tarifler yapmışlardır.
İslam alimleri din kavramını çok farklı şekillerde tanımlamaktadır. Yani her biri neredeyse aynı olmakla birlikte farklı tanımlamalar yapmışlardır.
İslam alimleri dini, itaat ve ceza kelimelerinin anlamına karşılık şekilde insanın hayatındaki sorumluluğu ortaya koyan tarifler yapmışlardır.
İslam alimlerine göre din şu anlama gelir;
Allah (c.c.) tarafından peygamberler aracılığıyla gönderilen, akıl sahiplerini kendi arzu ve özgür iradeleriyle hayırlı olan şeylere sevk eden ilahî kanunlar biçiminde ifade etmektedir.
Seyyid Şerif Cürcânî’nin tanımına göre din; “Din, akıl sahiplerini peygamberin bildirdiği gerçekleri benimsemeye çağıran ilâhî bir kanundur.”
Bir diğer anlamı ile din, Yüce Allah (c.c) tarafından konulmuş kanunların bütününe denir. Tüm insanlara, yaratılış amaçlarını ve dünyaya geliş nedenlerini bildirir. Bu tür tanımları artırmak mümkündür.
Cürcânî, Din, akıl sahiplerini Peygamberin bildirdiği şeyleri kabule çağıran ilahî bir düzenlemedir.
Tahanevî, Din, akıl sahiplerini kendi iradeleriyle halde salaha, ahirette felaha sevk eder.
Muhammed İkbal, Din, inanç olarak içtenlikle kabul edildiği ve tam manasıyla kavrandığı takdirde, karakter ve kişiliği büsbütün değiştirebilecek güçte bir genel hakikatler sistemidir.
Ömer Nasuhi Bilmen, Din, Allah'ın bir kanunudur ki Allah bunu peygamberleri vasıtasıyla insanlara lütuf ve ihsan buyurmuştur. Bu kanun, insanları hayra götürür; insanlar, bu ilahî kanun hükümlerine kendi tercihleriyle uyarlarsa doğru yolu bulmuş, hidayete ulaşmış olurlar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.