Işık kirliliğinin olumsuz etkileri nelerdir
Aşırı fazla, yanlış yönlendirilmiş ve rahatsız edici yapay ışığa ışık kirliliği adı verilmektedir. Işık kirliliği genellikle kalabalık şehirlerde görülmektedir. Fakat ışık kirliliği pek çok yönden olumsuz etkileri bulunmaktadır. Işık kirliliğinin nedeni ise küçük bir alanı aydınlatabilmek için çok yüksek enerjilerde farların kullanılmasıdır. Bu durumda pek çok canlının göz yağısına zarar vermektedir.
Işık kirliliğinin olumsuz etkileri nelerdir
Işık kirliliği insanlarda dahil olmak üzere pek çok canlıya zarar vermektedir. Özellikle ışık kirliliği her yıl atmosfere ciddi miktarda sera gazı salınımına neden olmaktadır. Ayrıca geceleri havayı temizleyen doğal olarak oluşan bir süreci baskılamakta ve hava kirliliğinin artmasına da neden olmaktadır.
Işık kirliliğinin canlılara da pek çok zararı bulunmaktadır. Tüm vahşi hayvanlarının beslenmesini, uyumasını, çiftleşmesini ve gece döngülerini de olumsuz etkilemektedir. Özellikle geceleri fazla yapay ışık olduğu zaman yaban hayatın zaman döngüsü bozulmaktadır.
Işık kirliliğinin diğer bir olumsuz etkisi ise dişi kaplumbağalardır. Dişi kaplumbağalar yuvalarını uzak ve karanlık sahillerde yaparlar. Fakat parlak kıyı ışıkları yumurtalarını güvenle saklayacak yerleri bulmalarını engelleyebilir. Ayrıca ışık kirliliği pek çok yaşlı ve çocukların göz yapısını da bozduğu bilinmektedir.
- Enerji tasarrufunu sekteye uğratan ışık kirliliği, ülke ekonomisini de zarar verir.
- Fazla gece aydınlatmaları, evlere sızarak uykusuzluğa neden olur.
- Yanlış yerleştirilen sokak lambaları ve aşırı ışıklandırmalar, yayaların gözlerini kamaştırır.
- Orta refüjlerde, ışık kesici önlemler alınmazsa; sabah ve akşam güneşi ile gece far ışığı sürüşü olumsuz etkiler.
- Fazla ışıklandırma sadece insanlarda değil bitkilerde de olumsuz etkiler yaratır. Bitkilerin fazla ışığa maruz kalması; şekil bozulmaları ve fizyolojik bozulmalara neden olur.
- Kümes hayvanları ve zirai ürünlerde de ışık kirliliğinin olumsuz etkileri vardır. Yapay aydınlatma nedeniyle ıspanak ve pirinçte fizyolojik bozulma, kanatlı hayvanlarda ise tüy yolma ve kanibalizme neden olur.
- Balıklarda ışık kirliliğinin olumsuz etkileri ise yumurta kalitesinin düşmesi ve yumurtlama devresinin değişmesidir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.