Işığın kırılması nedir

Işığın kırılması nedir
Işığın kırılması nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Işığın hızı bulunduğu ortama göre farklılık gösterir. Ortam yoğunluğu arttıkça ışığın hızı azalır. Işık havadan daha yoğun bir ortama geçerse daha yavaş ilerler. Suyun içindeki fırçalar kırık görünür, bunun nedeni fırçadan yansıyan ışınların yön değiştirmesidir.

Işık ışınlarının saydam ortamdan başka bir saydam ortama geçerken doğrultusunun ve hızının değişmesine ışığın kırılması denir.

Görme olayının gerçekleşmesi için cisimlerin üzerine düşen ışığın cisimden yansıyarak göze kadar ulaşması gerekir. Su dolu bir bardağın içindeki pipetin herhangi bir noktasından gelen ışın ortam değiştirerek kırılır. Bu nedenle göz, pipetin üzerindeki bu noktayı gelen ışının doğrultusunda görür. Pipetin suyun içindeki gerçek yeri ile görünen yeri farklı olduğundan pipet kırılmış gibi görünür.

Işığın yön değiştirmesini bir bisikletin asfalt yoldan kumlu yola girmesine benzetebilirsiniz. Tekerlerden biri kumlu yola girdiği zaman asfalttaki teker hızını korurken kumdaki teker daha yavaş hareket eder. Bu durumda bisikletin yönü hafif bir şekilde değişir. Benzer şekilde bir ortamdan yoğunluğu farklı başka bir ortama geçen ışığın hızı ve yönü değişir

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.