Isı iletkeni ve yalıtkanı olan maddelerin günlük yaşantımızda nerelerde kullanılır
İletken ve yalıtkan maddeler, elektrik iletimine göre adlandırılır. İletken maddeler, elektriği ileten maddelerdir. Yalıtkan maddeler, elektriği iletmeyen maddelerdir.
İletken maddelerde serbest elektronlar bulunur ve elektrik akımı bu elektronlar üzerinden ilerlediği için madde iletkendir. Yalıtkan maddelerde serbest elektron olmadığı için elektrik akımı ilerleyemez.
İletken maddeler daha çok metallerdir. Yalıtkan maddeler ise, cam, porselen, ebonit, plastik, lastik, tahta gibi maddelerdir.
İletken maddeler nerelerde kullanılır
- Elektronik cihazlarda kullanılır.
- Elektrik kurulu sistemlerinde kullanılır.
- Elektrikle çalışan her cihazda kullanılır.
Yalıtkan maddeler nerelerde kullanılır
- Kablolarda elektriğin taşınmasında kullanılır.
- Elektronik cihazlarda elektrik sisteminin korunması için kullanılır.
- Evlerde, iş yerlerinde ve okullarda elektrik yalıtımında kullanılır.
İletken Maddeler : Yapılarında bulunan serbest elektronlar sayesinde elektrik akımını iletebilen maddelerdir. Bu maddeler genelde demir ve metalik yapılı maddelerdir. Bu maddeler arasında en iyi iletken olarak altın gösterilir. Daha sonrasında ise çinko, bakır, gümüş, alüminyum, platin, kalay, titanyum gibi maddeler gelir. Bu maddeler günlük hayatımızda ısınma amaçlı peteklerde, yemek yapma amaçlı tencere-tavalarda, takı sektöründe kullanılmaktadır.
Yalıtkan Maddeler : Yapılarında bulunan serbest elektronlar yok denecek kadar azdır bu sebeple elektrik akımını iletmezler. Bu maddeler günlük hayatımızda birçok yerde kullanılmaktadırlar. Yalıtkan maddelere örnek olarak plastik, ahşap, cam, kağıt, beton, halı, tuğla, kauçuk… verilebilir. Bu malzemeler inşaat sektöründen dokuma sektörüne, mobilya sektöründen züccaciye sektörüne kadar her alanda kullanılmaktadırlar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.