Isaac Newton hayatı kısaca
Isaac Newton Hayatı
25 aralık 1642 yılında Woolsthropede dünyaya gelen Isaac Newton’ın babası o doğmadan önce vefat etmiştir. Annesi ise Isaac 2 yaşında iken tekrar evlenmiştir. Çocukluğunun önemli bir bölümünü büyükannesinin yanında geçiren Newton burada el işi konusunda becerilerini fark etmiş ve bu becerilerini geliştirmeye yönelmiştir.
Gratham da başlayan eğitim hayatı Cambridge’de devam etmiştir. 1677 yılında Trinty College’da öğretim üyeliği yapmaya başlayan Newton, 1668 yılında henüz 26 yaşını yeni doldurmuşken Lucasian matematik kürsüsünde yer almaya başladı. 1665 yılında başlayan veba salgınından ötürü üniversite kapatılınca Newton’da annesinin Woolsthropede ki evine çekilip hastalıktan zarar görmemeyi başardı.
Isaac Newton 4 Ocak 1643 25 Aralık 1642 doğumlu İngiliz fizikçi matematikçi astronom mucit felsefeci ve kimyacıdır. Tarihteki en etkileyici bilim adamı olduğu düşünülür. Bilim devrimi ve bilimsel metod onun adıyla anılır.
1687’de yayınlanan kitabı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica klasik mekaniğin temelini yaratmıştır ve tarihte en önemli bilimsel kitaplardan biridir. Bu çalışmasında Newton evrensel kütle çekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koymuş ve sonraki üç yüzyıl boyunca bu bakış açısı bilim dünyasına egemen olmuştur.
Newton dünyadaki nesnelerin hareketleri ile gökyüzündeki nesnelerin aynı doğal yasalar ile yönetildiklerini kendi kütle çekim kanunu ile Kepler’in gezegen hareketleri kanunu arasındaki tutarlılıklar ile göstermiştir. Newton yaptığı çalışmalarda bazı hesaplamaların içinden çıkamayınca kendi bulduğu formüllere uyması için bazı varsayımlar ortaya atmak zorunda kalmıştır. Kendisi de bu varsayımların hatalı olduğunu bilmesine rağmen bunları kullanmak zorunda kalmış. İlerleyen yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla Newton’un bu hataları tespit edilmiştir. Ama yine de yaptığı çalışmalara kıyasla bunlar göz ardı edilmiştir.
Isaac Newton'un Buluşları Nelerdir
Newton denilince akla kütle çekim yasası gelir çünkü fizik tarihinde böyle bir fikir adeta bir devrim yaratmıştır. Bunun yanında matematiğin neredeyse her alanına katkılar sunan Newton, birçok integral ve diferansiyel hesapları geliştirmiştir. Bilime en büyük katkılarından biri de mekanik alanındadır. Kepler yasalarıyla birlikte merkezkaç kuvveti yasasını birlikte ele alarak kütle çekim yasasını ortaya çıkarmıştır. Bunların yanında, hareket yasaları olarak bilinen eylemsizlik ilkesi, kuvvetin kütle ile ivmenin çarpımına eşit olduğunu ifade eden yasa ve etki ile tepkinin eşitliği de Isaac Newton'un buluşları olarak fiziğin en önemli yasalarındandır.
Başına Elma Düşmesiyle Yer Çekimini Bulan Bilim İnsanı Kimdir
Bu meşhur hikayeyi hepimiz duymuşuzdur. Yukarıdaki sorunun cevabı Isaac Newton'dur. Yer çekimi kuvveti daha önce insanlar tarafından bilinmiyordu. Isaac Newton yıllardır fizik ve fizik yasaları üzerine kafa yorup çalışmalar yürütüyordu. Elbette, elmanın düşmesiyle bir anda bu bilgiye ulaşmış değildir. Yıllardır yürüttüğü çalışmaları öyle bir yere gelmiştir ki; burada elma ufak ve sembolik bir ilham kaynağı olarak kabul edilmelidir. Başına elma düştükten sonra fiziğin en önemli kanunlarından biri olan yerçekimi kanunu, Isaac Newton tarafından ortaya konulmuş ve daha sonradan formülize edilmiştir.
Isaac Newton'ın Eserleri Nelerdir
- Method (Yöntem)
- De Motu Corporum in Gyrum (1684)
- Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687)
- Opticks (Optikler) (1704)
- Arithmetica Universalis (Evrensel Aritmatik) (1707)
- The System of the World, Optical Lectures, The Chronology of Ancient Kingdoms, (Amended) and De mundi systemate (1728)
- Observations Prophecies Of Daniel and Apocalypse of St. John (1733)
- An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture(1754)
- Yerçekimi
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.