İntihardan söz eden birine, onu hayata bağlamak için neler söylemek uygun olur
Hayatın yaşamaya değer olduğu ve bedenimizin bize Allah tarafından emanet verildiğini söylememiz uygun olur. Bir kimsenin kendini öldürmesi veya bilerek ölümüne sebebiyet vermesi anlamına gelen intihar, İslam’a göre büyük günahlardandır. İnsanları intihara sürükleyen birçok neden bulunabilir. Sosyal, psikolojik veya ekonomik sıkıntılar, derin hayal kırıklıkları, sevgisizlik, itibarsızlık vb. durumlar, yaşam sevincinin yerini umutsuzluğa ve çöküntüye bırakabilir. Bireyin içinde bulunduğu durum ne kadar ağır olursa olsun, İslam dini, onun Allah’tan umudunu keserek kendi canına kıymasını büyük bir günah sayar. İntihar eden kişi, İslam’ın değerlerine göre hem dünyasını hem de ahiretini kaybetmiştir. Hz. Peygamber bu konuda şöyle buyurmuştur: “Hiçbiriniz başına gelen bir sıkıntıdan dolayı ölümü istemesin. Eğer çok bunalırsa, Allah’ım yaşamak benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat, ölüm benim için hayırlıysa canımı al, diye dua etsin.”
Çevrenizde intihara meyilli bir yakınınız olduğunu düşünüyorsanız,
- Onunla görüşmek için vakit ayırın ve sadece onunla ilgileneceğiz, sakince konuşabileceğiniz bir ortam yaratın.
- Kişiye içinde bulunduğu zor durumu anladığınızı söyleyin.
- Kişiye her şeyin iyi olacağı konusunda vaatlerde bulunmayın, bütün bunların geçici olduğunu veya olayları yanlış değerlendirdiğini söylemeyin, tartışmaya girmeyin. Bunları yapmak kişiye suçlandığını hissettirebilir.
- Yaşadıkları karşısında ne kadar çaresiz hissettiğini ve o an için sorunların çözümsüz göründüğünü anladığınızı belirtin.
- Yaşadığı zorlukların neler olduğunu sorun ve yargılamadan dinleyin. Söz ettiği sorunların önemsiz olduğunu ya da başkalarının daha önemli sorunları olduğunu söylemeyin.
- Tavsiye vermek yerine onunla birlikte çözüm yollarını araştırın. Önemli olan kişinin intihar dışındaki seçenekleri fark etmesidir.
- Ona yardım etmek istediğinizi ve onun yanında olduğunuzu belli edin.
- Yaşadığı sorunlarla ilgili nasıl bir desteğe ihtiyacı olduğunu, sorunları çözmede hangi uzmanlardan/kurumlardan yardım alınabileceğini belirlemeye çalışın. Örneğin, ilişki sorunlarıyla ilgili psikologlar, hukuksal sorunlarla ilgili avukatlar, ekonomik sorunlarla ilgili aile bireyleri veya ilgili devlet kurumları, sağlık sorunlarıyla ilgili doktorlar yardımcı olabilirler.
- İntihar düşüncesi ve daha da önemlisi bir intihar planı varsa bunun aranızda bir sır olarak kalamayacağını, onun da tercih edeceği ve yardım alabileceği birileriyle bunu paylaşmanız gerektiğini belirtin.
- Kişinin yalnız kalmamasını sağlayın. Silah veya ilaç gibi intiharı gerçekleştirebileceği şeylerden onu uzak tutun.
- Kişinin bir hastaneye, doktora veya psikoloğa başvurduğundan ve burada önerilenleri yaptığından emin olun. İntiharı önleme uzun süreli bir destekle olanaklıdır.
- Unutmayın, tüm bunları yaparken sizin de başkalarından (kişinin ailesinden, arkadaşlarından, sizin çevrenizde güvendiğiniz kişilerden veya uzmanlardan) destek almanız gerekecektir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.