İnternetten LYS Tercihleri Nasıl Yapılıyor? (LYS Tercih Kılavuzu)
LYS 2014 sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYS, üniversite yerleştirme tercih dönemi başladı. ÖSYM, ÖSYS üniversite tercih tarihlerini açıkladı. ÖSYM’nin yaptığı duyuruya göre, ÖSYS üniversite yerleştirme tercihleri 7-17 Temmuz'da alınacak, üniversite kayıtları da 1-5 Eylül'de yapılacak.
LYS SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
LYS TERCİHLERİ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
İşte ÖSYM’nin yayınladığı 2014 ÖSYS üniversite tercih ve kontenjanları kılavuzundan bilinmesi gerekenler;
Tercih süresi, 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında yapılacak. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.
2014 LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite yerleştirme tercih işlemi nasıl yapılacak?
Adaylar, 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.
Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler. Böyle bir hazırlık tercihlerin İnternet’e girilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.
Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden bireysel olarak yapılacaktır. Adaylar, tercihlerini İnternet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.
Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.)
LYS 2014 sonuçlarının açıklanmasının ardından yeterli puanı alan adayların yerleştirmeleri nasıl yapılacak?
2014-YGS'ye ve LYS'lere giren adaylar, 2014-2015 öğretim yılı için Tablo 4'teki lisans programlarına ve Tablo 3B'deki ön lisans programlarına;
a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları,
b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.
Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmesi yapıldıktan sonra Tablo 3A'daki programların boş kalan kontenjanlarına genel lise mezunu adaylar ile kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan meslek lisesi mezunu adayların yerleştirilmeleri yapılacak, bu yerleştirmelerde adayların yükseköğretim programının puan türündeki yerleştirme puanları göz önünde tutulacaktır.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, Tablo 3A'daki kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız olarak;
a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,
c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),
d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2014-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.
LYS Tercihleri Yaparken DİKKAT!
Eğitimciden Lisans Yerleştirme Sınavı’nı (LYS) geride bırakan öğrencilere tercih uyarısı geldi. Zambak Yayın Grubu İnsan Kaynakları Uzmanı Zafer Avcı, doğru tercihin doğru mesleğe ulaştıracağını belirtti.
Avcı, “Eğitimciler ve aileler, çocukların eğitim alacakları branşları belirlerken, onların meslek seçimlerinde onlara rehberlik yaparken, çocukların genetik yetenekleri ve daha sonra çevre etkisiyle şekillenen kişilik ve karakter yapılarını dikkate almalıdırlar. Ailenin başarılı olduğu meslek, kişinin o meslekteki potansiyelini ifade eder dolayısıyla başarısını etkiler. Yapılan araştırmalarda toplumumuzda mezun oldukları bölümlerin gerektirdiği meslek ve sektörlerde çalışmayan birçok insanın olduğu da bilinmektedir. Çalışma hayatında bireylerin çalıştıkları işten memnun olmaması veya ilk fırsatta bu işi değiştireceğim yönündeki yaklaşımların altında bu faktörlerin bulunduğunun göz ardı edilmemesi gerekmektedir.” dedi.
Avcı işsizlik sorununun meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olduğunu dile getirirken de şunları kaydetti:
“Yeteneği, ilgisi, çalışma koşulları, ücreti her durumu kendisine uyan bir kişinin önüne o meslekte istihdam edilmeme yani iş bulamama sorunu çıkabilir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı verilerine göre, İşsiz sayısı 2.75 milyona işsizlik oranı ise yüzde 9,7’ye çıkmıştır. Üniversite mezunu işsiziz sayısı ise 557 bini bulmuştur. Üniversitelerden mezun olup iş bulamayanların oranı ise her geçen yıl artış göstermektedir. Yüksekokul veya fakülte mezunları arasında 2012'de yüzde 10,1 olan işsiz sayısı yüzde 10,3'eçıkmıştır. TÜİK verilerine göre, en son mezun olunan okul ve mezun olunan alan itibariyle Türkiye'de 28 milyon 271 bin kişilik iş gücünün 5 milyon 388milyonluk kısmını yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturuyor. Üniversite mezunları arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu alan imalat ve işletme olmuştur. Bu alanlardan mezun olanların yüzde 16,8'i işsiz durumda bulunuyor.”
İşsizlik oranında imalat ve işletmeyi, sanatla ilgili alanlar izliyor. Sanat bölümlerinden mezunların yüzde15,9'u işsizlik sorunu yaşıyor. Eğitimli iş gücünde işsizlik oranının yüksek olduğu bir diğer alan ise yaşam bilimleri. Bu alandan mezun olanların yüzde14,5'i iş arıyor. Sosyal ve kişisel hizmetler, bilgisayar, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma, iş ve yönetim, gazetecilik ve enformasyon, tarım, ormancılık ve balıkçılık, fizik bilimleri ile mimarlık ve inşaat mezunlarının işsizlik oranı üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının üzerinde bulunuyor.
Sosyal ve kişisel hizmetler mezunlarının yüzde 14,3'ü, bilgisayar mezunlarının yüzde 14,2'si, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma mezunlarının yüzde 14,1'i, iş ve yönetim mezunlarının yüzde 13,5'i, gazetecilik ve enformasyon mezunlarının yüzde13,2'si, tarım, ormancılık ve balıkçılık mezunlarının yüzde 12,2'si, fizik bilimleri mezunlarının yüzde 11,9'u, mimarlık ve inşaat mezunlarının yüzde11,2'si iş sahibi değil.
Buna karşın bazı alanlarda işsizlik oranı oldukça düşük seviyelerde bulunuyor. Yüksekokul veya fakülte mezunları arasında işsizliğin en az olduğu alan güvenlik hizmetleri olarak dikkati çekiyor. Bu alanlardan mezun olanların işsizlik oranı yüzde 2,1'lesınırlı kalıyor.
İşsizliğin düşük olduğu bir diğer alan ise sağlık. Sağlıkla ilgili alanlardan mezun olanlar arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 2,4 düzeyinde bulunuyor. Veterinerler de büyük ölçüde işsizlik sorunu yaşamıyor. Veterinerler arasındaki işsiz oranı yüzde 4,7'dekalıyor. Hukuk yüzde 6'lık, öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri yüzde 7,4, mühendislik işleri yüzde 8,4, matematik ve istatistik yüzde 9,3, beşeri bilimler yüzde 9,8, sosyal bilimler ve davranış bilimleri yüzde 10'luk işsizlik oranıyla, üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının gerisindeki alanları oluşturuyor.
Kaynak:
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.